latinica  ћирилица
14/03/2019 |  16:21 ⇒ 17:58 | Autor: TANЈUG

Zaev: Albanija naš najveći prijatelj

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je Albanija najprijateljskija država za Sjevernu Makedoniju, kao i da je riječ o 100 odsto prijateljstvu koje čini obostrano pružanje pomoći ka napretku, zajedničkoj budućnosti i u cilju obezbjeđivanja bolje budućnosti građanima, prenosi MIA.
Zoran Zaev (Foto: tvkcn.net) -
Zoran Zaev (Foto: tvkcn.net)

Makedonski premijer je za albanski Top čenel istakao da je trgovinska razmjena između Tirane i Skoplja prošle godine povećana za 11,5 odsto, te da obje države imaju značajan kapacitet da završe i druge poslove.

- Takođe treba da ohrabrimo investitore iz Albanije i Sjeverne Makedonije kako bi dobili veću dobit. Sa druge strane, ovo bi značilo više radnih mjesta za naše građane, povećanje BDP, kao i novi izvoz za naše kompanije - istakao je Zaev.

Na pitanje da li postoji konkretan plan sa albanskom Vladom za proširenje ekonomske saradnje i slobodno kretanje robe i ljudi između obje zemlje, Zaev je rekao da je neophodno da se poboljšaju sve infrastrukturne projekte koje povezuju obje zemlje.

- Sagradili smo projekat od 450 miliona evra koji nas povezuje sa Albanijom. Uskoro ćemo započeti sa izgradnjom željezničke pruge od 530 miliona evra koja će povezati Drač sa Skopljem, a koja će se nastaviti ka Bugarskom i bugarskim primorjem, a nakon toga ka Istanbulu - naveo je Zaev.

On je rekao i da će projekat "One stop shop" na granici sa Albanijom smanjiti za 50 odsto vrijeme koje građani potroše na graničnim prelazima i vozačima kamiona.

- Radili smo na tome da delegiramo ovlašćenja jedni drugima. Na primjer, ukoliko Agencija za hranu iz Albanije izjavi da hrana koja se uvozi u Sjevernoj Makedoniji iz Albanije zadovoljava standarde, onda je to dovoljno za nas. Mi ćemo prihvatiti njihov sertifikat, kao što će Albanija prihvatiti naš sertifikat - naglasio je Zaev.

Zaev je najavio da će raditi na otvaranje drugog graničnog prelaza na auto-putu "Ruga e Arbrit" čime će se dodatno olakšati prelaz između dvije države.

Prema njegovim riječima, ukoliko se poveća regionalna saradnja između zemljama u regionu, to će biti "visoko ocijenjeno od strane EU kako bi više sarađivala sa nama, a to će imati beneficije za sve šest balkanske zemlje".