latinica  ћирилица
14/03/2019 |  18:34 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

Izgorjela škola u Ljubinju; Požar izazvali migranti?

U Vlahovićima kod Ljubinja, izgorjela je zgrada stare seoske škole. Pretpostavlja se da su požar izazvali migranti koji u posljednje vrijeme često prolaze tim popdručjem. Posljednji incident dodatno je uznemirio mještane ove oblasti koja se nalazi na granici opština Ljubinje, Berkovići i Stolac.

Stara školska zgrada potpuno je izgorjela, a sa zgarišta još se diže dim. Vatrogasci su o požaru obaviješteni oko šest časova ujutro.

- Došli smo odmah, međutim malo se šta moglo uraditi, već se sve srušilo, samo smo zaštitili da se vatra ne širi na okolno područje - istakao je vatrogasac Srđan Likić.

Ovo nije prvi ovakav incident na ovom području. Prije petnestak dana vatrogasci su gasili požar na susjednom seoskom domu, ali je tada spriječena veća šteta. Vatru je juče ujutro primijetio Vojo Knežević, koji živi u blizini, i odmah obavijestio nadležne. Kaže, migrantske grupe postale su svakodnevica na ovom rijetko nastanjenom području.

- Svako veče prolaze, kad idu po noći nije svejedno nikome - kaže Knežević.

Vojo, i starica Milena Krunić, jedini su stalni mješatni sela. Noćne posjete nezvanih gostiju nisu im prijatne.

- Nije prijatno, uveče kad čujem da psi laju odmah gasim svjetlo - napominje Krunićeva.

Pretpostavlja se da se migranti nakon pješačenja sklanjaju u ovakve napuštene objekte. Bilo je i slučajeva da su ulazili u kuće na ovom području.

- Pomalo je i stanovništvo zabrinuto, stalno ih viđamo, ovi im je trasa za dalje - ističe Darko Krunić, načelnik opštine Ljubinje.

Iz policije najavljuju jače kontrole na područjima koje migranti koriste za prolazak, jer se očekuje da će ih sa toplijim danima biti još više. Stanovništvu savjetuju da zaključavaju kuće i vozila i ukoliko primijete nešto sumnjivo da obavijeste policiju.

Da li je požar na seoskoj školi izazvan namjerno,ili se vatra kojom su se prolaznici grijali, jednostavno otela kontroli, nije poznato. U svakom slučaju i ovaj primjer pokazuje da je neophodan dodatni oprez na područjima najčešćih migrantskih ruta.