latinica  ћирилица
14/03/2019 |  19:49 ⇒ 20:50 | Autor: SRNA

Vulin: KFOR najodgovorniji za bezbjednost na Kosmetu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je da nije saglasan sa namjerama da se smanji broj vojnika Kfora i naveo da bi to negativno uticalo na bezbjednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

On je na sastanku sa zamjenikom pomoćnika američkog sekretara odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lorom Kuper istakao doprinos SAD misiji Kfora i iskazao zabrinutost zbog transformacije kosovskih snaga bezbjednosti u takozvane oružane snage samoproglašenog Kosova.

Vulin je ukazao da to predstavlja grubo kršenje svih dosadašnjih sporazuma i ima izrazito negativan uticaj na regionalnu stabilnost, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Srbija ostaje čvrsto pri stavu da je potrebno striktno poštovati odredbe Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da je Kfor najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosmeta i jedini partner Vojsci Srbije - rekao je Vulin.

On je naglasio i da nedavni provokativni postupci predstavnika Prištine ne idu u prilog naporima za pronalaženje zajedničkog i održivog rješenja.

Kuper je istakla da je vojna saradnja Srbije i SAD veoma razvijena, ali da treba pronalaziti nove oblasti na obostrani interes.