latinica  ћирилица
14/03/2019 |  21:17 ⇒ 15/03/2019 | 09:15 | Autor: RTRS

Pogledajte kako je opremljena bolnica Srbija u Istočnom Sarajevu (FOTO)

Bolnica Srbija u Istočnom Sarajevu u ponedjeljak 18. marta primiće prve pacijente. Samo za Pečat to je potvrdio direktor te zdravstvene ustanove Nebojša Šešlija.

Ogrnuta u potuno novo ruho početkom naredne sedmice počinje da ispisuje novu stranicu u skoro 100 godina dugoj istoriji pružanja zdravstvenih usluga u Kasindolu. Prije prvih pacijenata, ekipa RTRS-a "zavirila" je u zdanje koje svojom unutrašnjosti i medicinskom opremom za 21. vijek, uliva nadu da građani sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije neće morati da potežu do Banjaluke, Beograda i drugih zdravstvenih centara da sebi traže lijek.

- Ekskluzivno za emisiju Pečat izjavljujem da će prvi pacijenti u bolnici Srbija biti od ponedjeljka 18. marta u stacionaru u sobama, u novom objektu - izjavio je Šešlija.

Dakle, od ponedjeljka bolnica počinje novi život, sa pacijentima. A svaki novi život počinje u porodilištu, praćen dječijim plačem. Zato je prirodno da obilazak objekta, koji ne bez razloga, mnogi ističu kao ponos zdravstvenog sistema Republike Srpske počnemo u rađaonici.

Foto: RTRS

- U rađaoni počinje novi život, novi svijet i to je početak jedne nove stranice istorije bolnice u Istočnom Sarajevu. Mislim da će biti na zavidnom nivou - istakao je Siniša Zubić, načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja bolnice Srbija Istočno Sarajevo.

Ovo odjeljenje, kao i ostala krase najsavremeniji uslovi i medicinski aparati koji su posljednja riječ tehnike. Antistatik podovi, stropna infrastruktura, futuristička operaciona sala, sve prema medicinskim standardima 21. vijeka. Osoblje je osposobljeno, buduće majke mogu biti bezbrižne - uvjerava Zubić.

- Zasigurno je da će sve naše pacijentice biti adekvatno zbrinute, da će boraviti u adakvatnim prostorima. Imamo jednokrevetne sobe, apartmane, svaka ima mokri čvor, tuš kabine i prateću opremu - dodao je Zubić.

Odjeljenje pedijatrije među prvima se preseljeva u novu bolnicu. Za bolesnu djecu, novorođenčad i njihove majke na raspolaganju je šest dvokrevetnih soba i jednokrevetni apartman, na neonatologiji četiri inkubatora i pet krevetića.

Foto: RTRS

- Na odjeljenju neonatologije zbrinjavaju se bolesne bebe od prvog sata rođenje i prijevremeno rođene bebe. Ovo odjeljenje pruža daleko veći komfor i ovo je u odnosu na prostor iz kojeg se preseljevamao daleko bolje. Trudimo se i trudićemo se da pogotovo u ovakvim uslovima damo sve od sebe i da ovo stvarno funkcioniše onako kako zaslužuje i ova ustanova i naši pacijente - rekla je
Tamara Ivanović, načelnica Odjeljenja pedijatrije.

Јedinica intenzivnog liječenja najsavremenije je opremljeno odjeljenje takve vrste u Republici Srpskoj. Zasebnih osam boksova namijenjeno je najtežim pacijentima zbog izolacije i četiri odvojena kreveta za lakše pacijente. U potpunosti je spremna da primi prve pacijente, ipak kraće vrijeme zadržaće se dežurstva ljekara i u staroj bolnici.

Foto: RTRS

- Ovdje je sve novo i nećemo ništa prenijeti. Sva oprema koja je neophodna za funkcionisanje se nalazi ovdje, a što se tiče samog prelaska, pošto je intezivna njega jedno od najsloženijih odjeljenja odnosno odjeljenja gdje se nalaze najtežih pacijenti sam taj proces prelaska pacijenata odnosno prelaska i rada biće težak. To ćemo riješiti tako što ćemo imati dežurne anesteziologe u staroj i novoj bolnici i riješiti sve probleme u tom prelaznom periodu - smatra Dalibor Bošković, načelnik Odjeljenja intezivne njege.

Tri savremeno i u potpunosti opremljene operacione sale mogle bi postati zaštitni znak bolnice Srbija. U salama su i monitori preko kojih se operacije mogu direktno pratiti i u drugim kliničkim centrima. Medicinske sestre intenzivno se obučavaju, s obzirom da su već radile na sličnim aparatima za anesteziju neće biti problema da ovladaju i novom tehnologijom.

- Potpuno nova oprema počev od laparoskopskog stuba, monitora, stolova, lampi, elektrokautera. Što se tiče nas ispunjeni su svi uslovi da se ovdje rade složene operacije koje do sada nismo mogli da radimo. Što se tiče spremnosti ove sale i nas , mi smo spremni koliko sutra da ovdje radimo operativne zahvate - naglasio je Milorad Šupić, načelnik Hirugije.

Foto: RTRS

Kompletan sistem zdravstvene usluge u bolnici osmišljen je tako da nema praznog hoda. Pacijent koji treba da se operiše prvo se šalje u Odjeljenje za preoperativnu pripremu, poslije operativnog zahvata prebacuje se u tzv. sobu za buđenje gdje je pod nadzorom anestiziologa. Tek tada se prebacuje na odjeljenje.

- Na Odjeljenju će imati takav komfor da su smješteni u apartmane, dvokrevetne i trokrevetne sobe sa potpuno novim namještajem i krevetima. Imaće potpuni komfor sa kupatilima za svaku sobu - dodao je Šupić.

Nadanja i višedecenijska potreba stanovnika sarajevsko-romanijske regije konačno su ostvarene. Nova bolnica je izgrađena, u potpunosti opremljena i spremna za prijem prvih pacijenata od narednog ponedjeljka. Novom objektu raduje se svih 376 zaposlenih u ЈZU Bolnica Srbija, od kojih je 100 nemedicinske struke.

- Uslovi u koje ulazimo teško da se mogu opisati dok to neko ne vidi. Imamo 185 medicinskih sestara. Prelazak u novi objekat znači mnogo. Ovo je istorijski momenat. Dobijamo uslove najmodernije u regionu gdje će pacijenti sigurno biti zadovoljni - naglasila je Borjana Petrović, glavna medicinska sestra.

Foto: RTRS

Majstori su završili posao, medicinska i nemedicinkska oprema je instalirana i stavljena u funkciju. Hodnike su već preplavile bijele i zelene uniforme doktora i medicinskih sestara. S vidljivim nestrpljenjem i blagom bojaznošću iščekuju preseljenja, ipak, svjesni su da je to složen i nimalo jednostavan proces.

- U prvim danima prelaze nehiruške grane. Interno, pedijatrija, neurologija i pulmologija će preći od ponedjeljka, a što se hirurgije tiče- pratićemo proces, što znači da ćemo imati dežure u starom i novom objektu i kada se steknu uslovi i oni će preći. Nezahvalno je govoriti o kompletnom prelasku, ali očekujemo do kraja mjeseca da će sve biti u novom objektu - smatra Šešlija.

Bolnica Srbija povezana je sa prethodno izgrađenom poliklinikom i sada čini moderan i funkcionalan sistem od 15.000 kvadrata, sa 210 bolesničkih kreveta. Osim pomenutih raspolaže i odjeljenjem urologije, onkologije, oftalmologije, odjeljenjem za bolesti uha, grla i nosa. Riječ je o kompleksnom objektu sa sijaset elektroinstalacija, TV i video tehnikom, vodo i sistemima protivpožarne zaštite, grijanja, rashlađivanja.

- U prvoj godini imaćemo podršku firmi koje su izvodile radove i biće nam neophodna njihova pomoć u samom preuzimanju i upravljanju opremom, a u tom periodu ćemo obučiti naše kadrove da bi mi sami mogli vršiti usluge u objektu - naglasio je Šešlija.

Foto: RTRS

Bolnica Srbija otvorena je u oktobru prošle godine, prvi pacijenti biće primljeni sredinom marta. Upravo ta vremenska razlika mnogima je poslužila da omalovaži cijeli projekat. Nemaju strpljenja, a dvije i po decenije se čekalo na novu bolnica koju zaslužuju građani Istočnog Sarajeva.

- Uvijek kada se piše istorija, ona je praćena negativnim i pozitivnim komentarima. Mi ćemo opravdati sva očekivanja. Zahvaljujući Vladi Republike Srpske građani su dobili uslugu i uslove za pružanje medicinskih usluga kakvu nisu mogli očekivati. Radi se o najsavremenijem objektu - zaključio je direktor ЈZU Bolnica Srbija.