latinica  ћирилица
15/03/2019 |  15:25 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Revitalizacija kompleksa Tišina

U Šamcu počinje realizacija projekta revitalizacije livada i pašnjaka na području močvarno-barskog kompleksa Tišina. Na tom području biće eksperimentalno gajena autohtona goveda i ovce tradicionalnom ispašom.

Močvarno-barski kompleks Tišina uz privredno- turistički i sportsko- rekreativni uskoro će dobiti i novi sadržaj- ekološko stočarstvo.

Na ovom području će, već sljedeće godine, biti livade i pašnjaci za autohtona goveda i ovce. Slavko Blažanović priznaje da nema iskustva u uzgoju stoke na taj način, ali nastojaće da ispoštuje savjete stručnjaka.

- Pomoći će mi i stručno, edukativno. Svakako sam zainteresovan. Značajno je, to je više eko -proizvodnja, tu nema koncentrata to je sistem pašnjaka - rekao je Blažanović.

Inženjer poljoprivrede Draško Adamović naglasio je da imaju jedinke koje žive na otvorenom, i s te strane promovišu dobijanje jednog ekološkog, organskog proizvoda.

- A to istovremeno ne utiče na problem zagađivanja, zarastanja određenih travnjaka i pašnjaka što povoljno utiče na biodiverzitet koji mi predstavljamo - dodao je Adamović.

Prirodni rezervat ptica- močvarica i mrestilište riba iz rijeke Save, bara Tišina je u priobalnom pojasu godinama stvarala plodno tlo za raznovrsne biljke i travu. Uzgoj stoke održavao bi travnjake, povećao atraktivnost i vrijednost cijelog područja i bio pionirski projekat vraćanja izvornih domaćih goveda.

- Sve projektne aktivnosti nekako su organizovane tako da pomognu lokalnoj zajednici kroz donacije i edukaciju bavljenja tradicionalnim stočarstvom, donacije u različitoj logističkoj pomoći - od kontaktiranja sa uzgajivačima tradicionalnih rasa, pomoći kod ograđivanja terena, zemnjanih radova, nivelacije i krčenja i zasijavanje određene travne smješe - istakao je Јovica Sjeničić, Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka.

Projekat Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke i udruženja Naše ptice iz Sarajeva sa 24.000 evra finansira njemačka organizacija Euronatur.