latinica  ћирилица
15/03/2019 |  15:37 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Zvornik: Otvorena izložba i prikazan film "Rado ide Srbin u vojnike" (FOTO)

Povodom stogodišnjice obilježavanja Prvog svjetskog rata i 50 godina od smrti prvog srpskog foto-reportera Riste Marjanovića, u zvorničkom Domu omladine prikazan je dokumentarni film "Rado ide Srbin u vojnike", režisera Dragana Elčića, a u produkciji Vojnofilmskog centra Zastava film.

Dokumentarac "Rado ide Srbin u vojnike" jedinstvena je filmska priča o Risti Marjanoviću, prvom srpskom foto-reporteru , uredniku fotografije "Njujork Heralda", koji je foto aparatom zabilježio borbu za opstanak i herojstvo srpskih vojnika u Velikom ratu.

- Čovjek koji je svojim fotografijama obilježio jedan značajan period srpske vojničke istorije, obilježio Veliki rat i da nije bilo njega i njegovih fotografija, mi ovde danas verovatno ne bi znali dobar dio istine, šta se zapravo dešavalo - rekao je Goran Ikonić, direktor Vojnofilmskog centra "Zastava film".

Projekciji filma prisustvovala je i Marjanovićeva unuka Zorana Vojnović.

- I filmom i izložbom, Risto Marjanović se vraća na jednu poziciju sa koje je davno sklonjen i maltene zaboravljen - smatra Vojnovićeva.

Slavni foto-reporter dao je nemjerljiv doprinos srpskoj istoriji.

- Poslije promocije filma i dan danas se pitam da li smo mi svjesni svi čiji smo potomci, kakve smo pretke imali, kroz kakvu su golgotu prolazili da sačuvaju ove prostore, da sačuvaju život na ovim prostorima - naglasio je načelnik Zvorika Zoran Stevanović.

Foto: RTRS

U izložbenoj sali Saborne crkve u Zvorniku otvorena je i izložba fotografija posvećena Risti Marjanoviću. Izloženo je 170 fotografija koje svjedoče o jednom vremenu, jednom narodu i njegovoj borbi za slobodu.