latinica  ћирилица
15/03/2019 |  17:25 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Krišto: Neophodne promjene Ustava BiH

BiH su neophodne promjene Ustava, i to na načelima konstitutivnosti, a za ustavne reforme potreban je ambijent pogodan za dijalog, zaključeno je na naučnom skupu "Evropski ustav za BiH" u Neumu čiji je jedan od organizatora bila Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH.
Borjana Krišto - Foto: RTRS
Borjana KrištoFoto: RTRS

Kao načela ustavne reforme navode se zaštita konstitutivnosti, odnosno ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i jačanje konstitucionalizma, otklanjanje svih oblika diskriminacije i uspostavljanje ravnopravnosti svih građana, te zaštita manjina, i to usklađivanjem Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto na konferenciji za novinare po završetku skupa rekla je da nijedna zemlja nije postala članica EU, a da nije promijenila ustav i da je to neophodno i za BiH. 

- Mi danas imamo Ustav koji je dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i nema, zapravo, ni demokratski legitimitet. Činjenica je da je to Ustav kojim su Hrvati, Bošnjaci i Srbi, kao i drugi građani koji žive u BiH, definisali državnu zajednicu, a iz zaključaka koje smo donijeli, promjena Ustava je neophodna - naglasila je Krišto.

Ona je navela da iz principa konstitutivnosti, na čemu počiva Ustav BiH, proizlazi to da sva tri naroda moraju imati ista prava. 

- Јednaka prava prvenstveno se ogledaju u legitimnom predstavljanju političkih predstavnika na svim administrativno-političkim nivoima - rekla je Krišto.

Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić rekao je da će BiH, bez promjene Ustava i evropske budućnosti, ostati zemlja sukoba. 

- Novim ustavom mi bismo se prvo međusobno priznali kao konstitutivni narodi, što je jedinstvena poruka ovog skupa, a tamo gdje se oformljeni nacionalni identiteti međusobno ne priznaju, konflikt je zagarantovan i nije rješiv - kaže Lasić.

On je naveo da se promjene na bolje ne mogu očekivati sve dok u BiH ne dođe do uvažavanja nacionalnih identiteta i međunacionalog dijaloga, te izrazio žaljenje zbog toga što se skupu u Neumu nisu odazvali akteri iz bošnjačkih intelektualnih krugova.

Organizatori skupa su bili Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, Sveučilište u Mostaru, Rektorski zbor Hrvatske, pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora.