latinica  ћирилица
15/03/2019 |  18:55 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Višković i Mišićeva o realizaciji Memoranduma

Premijer Radovan Višković i predsjednica Saveza Sindikata Ranka Mišić razgovarali su o realizaciji Memoranduma o zajedničkim namjerama za trogodišnji period, potpisanog 2017.godine. Saglasni su da je najveći dio obaveza predviđen ovim dokumentom u planu rada parlamenta u narednom periodu. Iz Sindikata su kategorični da Opšti kolektivni ugovor mora biti donesen što prije.

Međusobno usaglašene mjere Vlade i Sindikata za period do 2020.godine sprovodiće se kroz zakonodavne i strateške aktivnosti, te socijalni dijalog, predvidio je Memorandum.

To je neophodno, kako bi došlo do povećanja plata svim radnicima u Srpskoj, kvalitenijih zakonskih rješenja koja štite prava radnika, a da poslovnu zajednicu ne dovede u nepovoljan položaj. To je stav Sindikata.

- Bez odlaganja, u najkraćem roku mora da se završi saga oko Opšteg kolektivnog ugovora, koji štiti interese svih radnika u Republici Srpskoj, bez obzira da li su članovi sindikata. Razgovarali smo o koracima koje Vlada treba da preduzme sa socijalnim partnerima da bi došlo do novog povećanja plata za sve radnike. Intenzivno na tome radi Vlada i mi, i verujem da ćemo doći do takvog rešenja i odluka, do povećanja plata svim radnicima - istakla je Mišićeva.

Veći dio obaveza, koje proističu iz Memoranduma, u planu su rada Narodne skupštine, saglasne su obje strane.

- To se prije svega odnosi na dva sistemska zakona, jedan je već u proceduri, to je Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i Zakon o radu. 19.marta biće sastanak radne grupe. Opredeljenje Vlade je da se socijalni dijalog nastavi sa socijalnim partnerima, jer samo dijalogom i razgovorom mora doći do konačnog cilja, do opšteg kolektivnog ugovora - naglasio je Duško Milunović ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Dio Memoranduma je i donošenje novog Zakona o inspekcijama, koji će omogućiti kontrolisanje primjene Zakona o radu i zaštite zdravlja na radu. O tome su sindikalci razgovarali sa predstavnicima republičkog Inspektorata i Poreske uprave. Sastanak je održan i sa ministrom pravde Antonom Kasipovićem. Potrebno je razmotriti da ovlašćenim službenim licima zaposlenim u kazneno-popravnim ustanovama i Sudskoj policiji bude utvrđeno pravo na isplatu dodatne naknade, kao što je to urađeno za policijske službenike MUP-a Srpske, zaključeno je na sastanku.