latinica  ћирилица
15/03/2019 |  18:57 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju - IT Manifest

Od 2010. godine do danas, broj zaposlenih u IT industriji u BiH je udvostručen. 58 najvećih kompanija iz ove sfere, ujedinjene kroz Bit Alijansu, potpisale su danas u Sarajevu IT Manifest - prvi strateški dokument te vrste na prostoru Bosne i Hercegovine.

Predstavnici 58 kompanija, koje zapošljavaju gotovo 3.000 ljudi, danas su potpisima ozvaničili ciljeve i prioritete za naredni period.

- Radili smo zadnje dvije godine i prikupili kompletne impute. Napravili samo   već prve pomake i neke od djelova tog dokumenta. Rekli smo "vidite ljudi ovo funkcioniše". Uspjeli smo napraviti dvogodišnje studije i uduplati u nekim regijama BiH broj studenata u IT-u - rekao je ARrmin Talić generalni direktor Bit Alijanse.

Autor IT Manifesta Tatjana Vučić dodala je da su tako našli na neku aritmetičku sredinu dokumenta između strateškiuh ciljeva i prioriteta članica i onog što oni kao vizionari žele da iznesu u kontekstu razvoja potencijala IT industrije.

Ovaj dokument čine tri stuba – IT industrija, akademska zajednica i zakonodavna tijela. Ciljevi članica su isti, ali im je isti i problem – nedostatak radne snage. Prema podacima Alijanse, imaju potencijala da zaposle još 6.000 ljudi. Zadržati ih na prostoru BiH , takođe je jedan od ciljeva.

- Ono što najbitnije, izdvojiti u Manifestu je činjenica da prvi put u središtu jednog strateškog dokumenta, jedne industrije se nalaze mladi i naši ciljevi su isključivo usmjereni u podizanje kvaliteta obrazovanja - smatra Dragan Ninić menadžer Sektora za razvoj poslovanja u kompaniji Lanako Banjaluka.

Želju da osnaže obrazovani sistem, kako bi osnažili i neophodan kadar za najbrže rastuću industrijsku granu – informacione tehnologije imaju, a od danas i dokument u kome su precirani način, metod i kako postići cilj.