latinica  ћирилица
15/03/2019 |  20:47 ⇒ 20:48 | Autor: SRNA

Drvar: ЈP Komunalac u teškoj finansijskoj situaciji

Јavno preduzeće Komunalac Drvar duguje Poreskoj upravi više od 820.000 KM, a od dužnika potražuje 480.000 KM, te je kreditno zaduženje jedini način za izlazak iz teške situacije, izjavio je direktor Komunalca Mirko Tomić.
Drvar - Foto: RTRS
DrvarFoto: RTRS

Ovim povodom održan je sastanak opštinskog rukovodstva i predstavnika ovog preduzeća na kojem su opštinske vlasti u prvom redu tražile da Komunalac Drvar izradi ekonomski elaborat u kojem će biti navedene mjere za sanaciju gubitaka i put ka ostvarivanju dobiti.

Predstavnici ovog preduzeća istakli su da je jedan od najbržih načina izlaska iz krize povećanje cijena komunalnih usluga, prvenstveno vode, kao i podizanje kredita za koji bi im garant bila opština Drvar, kako bi kroz reprogram izmirili obaveze prema Poreskoj upravi.

Oni su ukazali da su brojne dužnike i tužili, ali da sud sporo rješava te predmete, te su najavili uvođenje strožih mjera prema nesavjesnim licima, kao što su isključenja sa vodovodne mreže i niz drugih postupaka.

- Građani Drvara ne izmiruju svoje komunalne usluge i imamo veliki broj neplatiša. Hotel Drvar je jedan od najvećih dužnika sa dugom od 58.000 KM. Problem su im i pravna lica koja ne rade, a ostavili su dugove - rekao je Tomić.

U Komunalcu su napomenuli da su veliki gubici vode zbog stare vodovodne mreže na području opštine Drvar, što dodatno stvara probleme.

Vršilac dužnosti načelnika opštine Drvar Dušica Runić naglasila je na sastanku da povećanje cijena komunalnih usluga nije rješenje za situaciju u kojoj se nalazi komunalno preduzeće.

Runićeva je navela da Komunalac Drvar treba da napravi detaljan plan sanacije postojećeg stanja i prijedlog mjera za povećanje prihoda, kao i da se kroz novi pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta izvrši preraspodjela radnika.

Ona je dodala da je neophodno i da Komunalac Drvar uradi bazu podata svih korisnika komunalnih usluga.

- Apelujem na sve građane Drvara da izmiruju svoje komunalne usluge i da na taj način pomognu Јavno preduzeće Komunalac da prebrodi tešku situaciju u kojoj se trenutno nalazi - poručila je Runićeva.

Sastanku su, osim Runićeve i Tomića, prisustvovali predsjednik Opštinskog vijeća Nikica Bosnić, pomoćnik načelnika za privredu, finansije i inspekcijske poslove Milorad Đapa, te bivši direktor Komunalca Drvar Milutin Lukač i predsjednik Sindikata u ovom preduzeću Tomislav Dugonjić.