latinica  ћирилица
15/03/2019 |  22:15 | Autor: Agencije

Tarant putovao u BiH, Srbiju i Hrvatsku?

Australijanac Brenton Tarant, koji je optužen za napad u Krajstčerču na Novom Zelandu u kojem je poginulo 49 ljudi, prošao je Bosnom i Hercegovinom i ostatkom jugoistočne Evrope tokom 2016. godine, prenijeli su bugarski mediji pozivajući se na istražne organe.
Brenton Tarant (Foto: abc.net.au) -
Brenton Tarant (Foto: abc.net.au)

Bugarski državni tužilac Sotir Cacarov izjavio je da je Tarant boravio u Bugarskoj od 9. do 15. novembra.

Cacarov je istakao da je Tarant tvrdio da je u Bugarsku došao kako bi posjetio istorijska mjesta i proučavao istoriju ove balkanske zemlje.

Istražioci već imaju precizne informacije o toku njegovog boravka u Bugarskoj. Tarant je stigao u Sofiju iz Dubaija 9. novembra, iznajmio je automobil 10. novembra i obišao istorijske lokacije u deset bugarskih mjesta. Otputovao je iz Bugarske 15. novembra letom za Bukurešt gdje je iznajmio automobil da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužilac.

To nije bio prvi put da je Tarant boravio u jugoistočnoj Evropi. Prema istim izvorima, on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. decembra 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH.

Bugarski zvaničnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu sa vlastima u SAD-u, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

U napadima u džamijama El Nur i Linvud u Krajstčerču ubijeno je 49 ljudi, dok je više desetina njih ranjeno.

Policija je privela četiri osobe, među njima i dvadesetosmogodišnjeg Taranta, koji je preuzeo odgovornost za napad

Ovo je najsmrtonosniji napad u istoriji Novog Zelanda.