latinica  ћирилица
16/03/2019 |  08:34 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

Doboj: Memorandum s evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom

Sindikat uprave Republike Srpske i Društvo za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom danas će u Doboju potpisati memorandum o razumijevanju i saradnji, rekao je predsjednik Sindikata uprave Božo Marić.
Sindikat uprave Republike Srpske - Foto: RTRS
Sindikat uprave Republike SrpskeFoto: RTRS

Marić je pojasnio da to predstavlja predzakonsku osnovu za članice ovog sindikata da pristupe Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu.

- Ceremonija potpisivanje održava se u okviru redovne godišnje sjednice Skupštine Sindikata uprave Republike Srpske, koja se danas održava u hotelu Park u Doboju - rekao je Marić.

On je najavio da će delegati na današnjoj Skupštini razmatrati stavove predsjednika sindikalnih organizacija i rukovodstva ovog sindikata, koji se odnose na plan i programa rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu.

- Ono što svakako insistiramo je povećanje plata - rekao je Marić i najavio usvajanje seta zaključaka koji će se odnositi na oblasti zakona o jedinicama lokalne samouprave, o državnim službenicima, te platama.

Marić je naveo da će se na sjednici razgovarati i o novom načinu djelovanja Sindikata uprave u okviru procesa reforme koji je započet prije dvije godine, sa ciljem da regionalni sidikalni odbori pojačaju rad i približe se članstvu na terenu.

On je naglasio da se rad mora unaprijediti u rješavanju problema članova koji moraju biti upoznati o sindikalnim aktivnostima. Marić kaže da će, nakon zasjedanja Skupštine i svečane sjednice povodom 20 godina postojanja i rada Sindikata uprave, biti organizovana konferencija za novinare u 13.30 časova.

Sindikat uprave Republike Srpske danas u svom sastavu ima 103 sindikalne organizacije i više od 6.500 članova, zaposlenih u svim organima uprave na republičkom i lokalnom nivou u Srpskoj.

Ovaj sindikat je od Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, 5. jula 2010. godine dobio rješenje o reprezentativnosi u grani uprave Republike Srpske.

Sindikat ima izuzetnu saradnju sa međunarodnim srodnim sindikatima, kako iz zemalja bivše Јugoslavije, tako i sa sindikatima iz regiona, a od 2009. godine član je Međunarodnih javnih službi i Evropskih javnih službi sa ciljem jačanja sindikalnog pokreta.