latinica  ћирилица
19/03/2019 |  16:01 | Autor: SRNA

Luka Brčko postaje dio svjetske transportne zajednice

Јavno preduzeće "Luka Brčko" pokretanjem kontejnerskog terminala postaće dio svjetske transportne zajednice, suština je Memoranduma o razumijevanju u oblasti unapređenja intermodalnog transporta robe koji su danas potpisali predstavnici "Luke Brčko", "Željeznica Srpske", "Željeznica FBiH", "Hrvatskih željeznica - Kargo" i preduzeća "Belisar" Brčko.
Luka Brčko (foto:lukabrcko.ba) -
Luka Brčko (foto:lukabrcko.ba)

Izvršni direktor za logističke operacije preduzeća "Belisar" Јovo Ilić rekao je nakon potpisivanja u Brčkom, da je to veliki korak za distrikt jer će privrednim subjektima u distriktu, ali i u regionu donijeti novi logistički potencijal.

- Ulazimo u mrežu kretanja kontejnera na svjetskom nivou kroz dolazak velikih svjetskih kompanija i brodara koji će ovdje skladištiti svoje kontejnere i omogućiti privrednim subjektima koji izvoze, da svoju robu lakše i brže mogu plasirati na svjetsko tržište - naglasio je Ilić.

Direktor brčanske Luke Marinko Viljušić rekao je da je posao sa kontejnerskim terminalom počeo i da je već pretovaren jedan voz koji je stigao iz Luke Rijeka za potrebe "Belisara".

- Razvoj kontejnerskog terminala je budućnost, a dolazi i u momentu kada je zatvoren most Brčko-Gunja, između BiH i Hrvatske. Ako bude potrebe, prebacićemo se na željeznice i preći na viši nivo pretovara kontejnera. Trenutno imamo oko 200 kontejnera betoniranog i obilježenog prostora, a još imamo oko 6.000 metara kvadratnih prostora za dalje proširenje terminala - dodao je Viljušić.

Generalni direktor Željeznica FBiH Enis DŽafić istakao je da je do sada intermodalni transport u BiH i Hrvatskoj bio na veoma niskom nivou.

- Sa razvojem Luke Ploče sigurno će doći do povećanja kapaciteta i mogućnosti razvoja ovog saobraćaja. Naš cilj kao jednog od najznačajnijih prevoznika u BiH svakako je da doprinesemo razvoju Luke Brčko i same privrede BiH - rekao je on.

Direktor "Hrvatskih željeznica - Kargo" Gordan Žurga podsjetio je na dugogodišnju saradnju sa "Belisarom", kao i da smatra da je velika stvar za "Hrvatske željeznice - Kargo" što će moći na ovaj način da ostvare sa kolegama prevoz robe.

- Kako za nas, ovo je tako velika stvar i za Brčko, jer je kontejnerski terminal u Luci Brčko u ovom trenutku zaveden u sve svjetske brodare i oni ga mogu odabrati za vidove prevoza. Znači, roba iz Kine se preko Luke Rijeka i Luke Ploče može poslati u Brčko. Daćemo sve od sebe da uvedemo redovnu liniju koju planiramo, od kontejnerskog terminala iz Rijeke za Brčko, bar jednom sedmično - rekao je Žurga.

Sastanku je prisustvovao i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Pero Gudeljević koji je istakao da sada predstoji važan posao u revitalizaciji Luke Brčko, kao i zadatak da se riješi problem prometa preko mosta na rijeci Savi.

- Vlada preduzima sve napore kako bi najvjerovatnije jednim pontonskim mostom napravila alternativni prelaz do konačnog rješenja ovog pitanja - rekao je Gudeljević.