latinica  ћирилица
19/03/2019 |  16:09 | Autor: SRNA

Mitrović: Poziv za javno praćenje presude - poniženje za srpske žrtve rata

Predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila neće sutra u Sarajevu prisustvovati javnom praćenju izricanja drugostepene presude u Hagu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću jer to predstavlja poniženje za srpske žrtve rata, izjavio je predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.
Nedeljko Mitrović - Foto: SRNA
Nedeljko MitrovićFoto: SRNA

Mitrović je rekao da poziv za javno praćenje izricanja drugostepene presude Karadžiću, koji su Republičkoj organizaciji uputili grad Sarajevo i Informativni centar o Haškom tribunalu u Sarajevu, predstavlja poniženje za srpske žrtve rata jer ga šalju upravo oni koji sprovode diskriminaciju prema žrtvama srpskog naroda.

- Krajnje je neprihvatljivo da mi tamo prisustvujemo i aplaudiramo, a nemamo nikakve prilike da utičemo na drugostepenu presudu Karadžiću, kao ni na prvostepenu - dodao je Mitrović.

Drugostepena presuda Karadžiću biće izrečena sutra pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu.

Ova presuda biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu odluku, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.