latinica  ћирилица
25/03/2019 |  14:47 | Autor: SRNA

Škrebić: Razmjena iskustva o zaustavljanju ekonomskih migracija

Predsjedavajući Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske Dragutin Škrebić naglasio je danas u Beogradu značaj razmjene iskustva sa kolegama iz Srbije i Grčke u sprečavanju ekonomskih migracija.
Dragutin Škrebić - Foto: pressonline.rs
Dragutin ŠkrebićFoto: pressonline.rs

On je rekao da su ekonomske migracije, odnosno odlazak mladih ka razvijenim zapadnim državama veliki problem i za Republiku Srpsku.

- S obzirom na to da je BiH izuzetno složena država, tu, osim ekonomske migracije, ima i političke i bezbjednosne migracije, a poslije četiri godine rata ljude je strah i za sopstvenu i za bezbjednost djece... A, ima i poprilično političke migracije - naveo je Škrebić.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, zajedno sa predstavnicima Socijalno-ekonomskog saveta Srbije i Ekonomskog i socijalnog savjeta Grčke, rekao i da će, prema procjenama, u narednom periodu u Srpskoj 50.000 radnika otići u penziju.

Prema njegovim riječima, pitanje je ko će doći na njihovo mjesto i da li postoji kvalifikovana radna snaga da ih zamijeni.

- Drugo pitanje je ko će obezbijediti penzije. Trebalo bi proširiti postojeća radna mjesta za još toliko - dodao je Škrebić.

On je napomenuo i da su ekonomske migracije ozbiljan problem koji očekuje Republiku Srpsku i dodao da se taj problem "nikada ne može riješiti u potpunosti, ali se može usporiti".

Škrebić, koji će kasnije danas učestvovati u radu zajedničke sjednice socijalno-ekonomskih savjeta Republike Srpske, Srbije i Grčke, naglasio je značaj saradnje i u vezi sa kolektivnim pregovaranjem.

- Mi Srbiju smatramo maticom i moramo imati i zajedničke nacionalne strategije - rekao je on i istakao da to podrazumijeva korištenje prirodnih bogatstava i međusobno investiranje i zajedničko osvajanje novih tržišta.

Škrebić je ukazao i da je Grčka prijateljska zemlja, te izrazio spremnost Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske za saradnju sa grčkim kolegama.

Potpredsjednik Ekonomskog i socijalnog savjeta Grčke Georgios Karanikas rekao je da se i njegova država suočava sa ekonomskim migracija, posebno mladih i izrazio je spremnost da sa kolegama razmijeni iskustava u zaustavljanju tog trenda.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković naglasio je da je problem ekonomskih migracija izražen u svim zemljama bivše Јugoslavije, sa izuzetkom Slovenije, dodavši da "u ovim uslovima i sa ovim zaradama niko ko može da ode neće ostati".

On je istakao da je i zato važna razmjena iskustava sa kolegama iz Grčke i Republike Srpske.