latinica  ћирилица
25/03/2019 |  14:51 ⇒ 16:52 | Autor: RTRS

Učiniti život sa dijabetesom što jednostavnijim

Znojenje, često mokrenje, mršavljenje, opšta slabost simptomi su koji mogu da ukažu na problem sa lučenjem insulina ili njegovog potpunog odsustva koje se dijagnostikuje kao dijabetes tip 1.

Kod bolesnika dijabetesa tipa 1 pankreas ne luči insulin, te ga oni moraju unositi na druge načine, najčešće injekcijama ili putem insulinske pumpe. Najčešće se javlja kod djece i omladine i uz kontrolu i adekvatnu terapiju normalno se živi, a to potvrđuju i dva dječaka koja svoju glikemiju prate na različite načine, jedan najrasprostranjenijim mjerenjem pomoću tzv.trakica, a drugi uz pomoć senzora.

- Kad je šećer normalan mjerim ga svakih pola sata. Navikao sam i ne smeta mi pretjerano - kaže Ognjen Petrović.

Dijabetes otkriven oko dvadesete godine ne predstavlja nikakav problem da Slobodan Buzak svakodnevno sa osmijehom na licu poslužuje goste i radi kao i ostali konobari.

- Pozitivno je iskustvo, jer dijabetičari trebaju što više da se kreću. Međutim, noćne smjene ponekad iscrpe, pa je potrebno dva -tri dana da se šećer u krvi vrati na normalan nivo, ali već sam navikao na taj tempo.

Slobodan koristi inzulinsku pumpu, a kontroliše kretanje šećera pomoću trakica. Imao je priliku i da vidi prednosti senzora.

- U  više navrata sam koristio i naravno da je prednost velika - dodaje Slobodan Buzak.

Ponekad,okupirani bolešću, i ne pomislimo da i ljekari koji nas liječe mogu imati isti problem. Bojana Carić je doktorica koja od 1987. godine živi sa dijabetesom . Da li je baš to bilo presudno da specijalizira endokrinologiju.

- Sjećam se dok sam ležala u bolnici kao djevojčica koraka doktora u noći. Sama sebi sam obećala da ću i ja praviti te korake. Ne bih rekla da je presudilo, ali jeste uticalo svakako.

Dr Carić ističe da u život treba ubaciti terapiju, a ne obrnuto i jednostavno prihvatiti dijabetes kao dio života koji mora biti pod stalnim nadzorom.

- Čak i oni koji kontrolišu konstatno šećer. Najvažnije da pokušamo da riješimo bol, treba je eliminisati na svaki način.

Oboljeli od dijabetesa svakodnevno trpe bol bockanja kako bi pratili glikemiju i ostale parametre bolesti zato je grupa roditelja i pokrenula inicijativu pod nazivom "Za život sa manje boli" .

- Pokrenuli smo inicijativu u Skupštinu Republike Srpske, ali i Parlamenta FBiH. Cilj je da se izborimo za bolje uslove, da budemo ravnopravni građani ovog društva bez posljedica koje nosi dijabetes - kaže Јelena Radić, jedan roditelj koji su pokrenuli inicijativu.

Moderno doba i inovacije u tehnologiji donose svakodnevno i novitete u medicini tako je i život sa dijabetesom danas mnogo jednostavniji, jer se šećer može držati pod kontrolom i vjerujemo da će senzori i druge metode u budućnosti biti dostupnije dijabetičarima u Republici Srpskoj.