latinica  ћирилица
26/03/2019 |  10:55 ⇒ 12:11 | Autor: SRNA

Trebinje: Pronađeno deset migranata u veoma teškom stanju

Kod graničnog prelaza Zupci prema Crnoj Gori jutros je pronađeno 10 migranata, među kojima i petoro djece i jedna trudnica, u veoma teškom stanju, rekao je Srni koordinator za deminiranje pri gradskoj upravi Trebinja Mišo Pamučina.
Migranti - Foto: SRNA
MigrantiFoto: SRNA

Pamučina je naveo da su migrante u šumi pronašli pripadnici Civilne zaštite Trebinje, prilikom postavljanja tabli upozorenja na opasnost od minskih polja u pograničnom području.

- Zatekli smo ih u veoma teškom stanju. Pet dana su bili bez hrane i pića, a najstrašniji prizor su iscrpljena djeca i trudnica koju smo jedva iznijeli do graničnog prelaza - rekao je Pamučina.

On je istakao da je od migranata saznao da su ih na teritoriju Republike Srpske prebacili pripadnici policije Hrvatske i "ostavivili tako malu djecu".

- Ovo je nečuveno. Sama je sreća da smo danas postavljali table i slučajno ih pronašli. Pitanje je šta bi da njima bilo - rekao je Pamučina, navodeći da je riječ o Kurdima iz Iraka i Irana.

Migrant, koji se predstavio kao Јusuf, rekao je da su krenuli ka Italiji, ali da ih je hrvatska policija spriječila u tome.

- Tu su neljudi koji su nas ostavili bez hrane - dodao je Јusuf.

Migrante je preuzela Granična policija BiH, dok su im pripadnici Crvenog krsta obezbijedili ljekara i hranu.

S obzirom na to da je riječ o iscrpljenim licima, biće im pružena adekvatna medicinaska pomoć.

Broj pronađenih migranata na području Hercegovine povećan je dolaskom lijepog vremena.