latinica  ћирилица
28/03/2019 |  12:29 | Autor: SRNA

Od početka godine registrovana 3.323 ilegalna migranta

Savjet ministara u tehničkom mandatu primio je danas k znanju informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH u kojoj je navedeno da su Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 25. marta ove godine prijavljena 3.323 nezakonita migranta.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Iz Savjeta ministara saopšteno je da jačanje istočne granice BiH ostaje prioritet te institucije i da su u toku aktivnosti o dodatnom angažovanju 100 policajaca iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji će pružiti pomoć Graničnoj policiji BiH, a biće razgovarano sa predstavnicima drugih policijskih tijela i agencija o pružanju pomoći u kontroli granice.

Ministarstvo bezbjednosti uputilo je pisma ambasadama Austrije, Češke, Poljske i Slovačke sa upitom o spremnosti ovih država da pomognu i pruže pomoć angažovanjem svojih policijskih službenika na granici BiH, kao i u tehničkoj pomoći.

U toku su aktivnosti na zaključivanju bilateralnog sporazuma sa Mađarskom u vezi sa angažovanjem njihovih policajaca.

Savjet ministara u tehničkom mandatu inicirao je zaključivanje sporazuma sa Međunarodnom organizacijom za migracije /IOM/ o jačanju saradnje u ovoj oblasti, a ponovljena je i potreba intenziviranja regionalne saradnje o pitanjima migracija.

U saopštenju se navodi da je, od registrovanih migranta, namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH iskazalo 2.987 lica, dok su 72 lica podnijela zahtjev za azil.

Najviše migranata je iz Pakistana /27,3 odsto/, a slijede državljani Iraka /13,1 odsto/, Sirije /12,6 odsto/, Alžira /10,5 odsto/ i Maroka /9,2 odsto/. Među ostalima, koji čine 27,30 odsto ukupnog broja prijavljenih migranata, nalaze se državljani Avganistana, Irana, Palestine, Bangladeša i Indije.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrđen je prijedlog memoranduma o razumijevanju o poslovnim aranžmanima između Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Međunarodnog transportnog foruma, s ciljem unapređenja bezbjednosti na putevima.

Potpisivanjem ovog memoranduma Ministarstvo komunikacija i transporta dobiće mogućnost onlajn pristupa i korištenja informacija iz međunarodne baze podataka o drumskom saobraćaju i nezgodama, navodi se u saopštenju.

Prijedlog memoranduma biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen zamjenik ministra komunikacija i transporta.

Savjet ministara prihvatio je Prijedlog ocjene opravdanosti za učešće pripadnika policijskih službi iz BiH u Stabilizacionoj misiji UN u Demokratskoj Republici Kongo.

U saopštenju se dodaje da će Ministarstvo bezbjednosti pred Predsjedništvom BiH pokrenuti inicijativu za donošenje odluke o učešću pripadnika policijskih službi iz BiH u toj misiji.

Prema ovom prijedlogu, pripadnici policijskih službi iz BiH trebalo bi da budu dio stabilizacione misije u trajanju od godinu dana, uz mogućnost produženja mandata.