latinica  ћирилица
28/03/2019 |  16:15 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

Gradonačelnici i načelnici podržali Bihać u rješavanju migrantske krize (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i još devet načelnika i gradonačelnika iz BiH potpisali su izjavu kojom pružaju jednoglasnu podršku gradu Bihaću u smislu moralne i prijateljske pomoći pri rješavanju migrantske krize i pratećih pojava sa kojima se građani i institucije susreću, saopšteno je iz Gradske uprave Bihaća.

Osim Radojičića, izjavu podrške danas su u Bihaću potpisali načelnici i gradonačelnici Doboja, Prijedora, Petrova, Centra Sarajevo, Јajca, Ljubuškog, Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca i Vareša, navedeno je u saopštenju.

Događaj je organizovan u okviru akcije "Pomozimo Bihaću", koja je pokrenuta uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da je Bihaću potrebna pomoć. 

- Ovdje se ne radi ni o kakvoj materijalnoj pomoći nego o tome da jedni drugima pružamo ruke prijateljstva kada nam je najteže, što smo i do sada radili i da svi zajedno iz Bihaća pošaljemo poruku da je ovo nešto sa čime se nijedna lokalna zajednica ne može nositi, pa tako ni mi - rekao je Fazlić.

Fazlić je naglasio da migrantska kriza duboko utiče na život građana Bihaća i da je ovo kriza koja može da postane još veća, ukoliko nadležne institucije na nivou BiH ne preduzmu adekvatne mjere.

Radojičić je rekao da su danas u Bihać došli predstavnici više lokalnih zajednica iz BiH kako bi podržali građane Bihaća i gradske vlasti u izazovu sa kojim se susreću već duže vrijeme, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave. 

- To je problem takvih razmjera da lokalna zajednica ne može sama da se izbori - rekao je Radojičić.

Bihać: Gradonačelnici i načelnici Srpske i FBiH (Foto: SRNA)

On je upozorio da svaka lokalna zajednica može da se suoči sa ovim problemom, budući da sve procjene govore o tome da se BiH nalazi na ruti globalnih kretanja i migracija. 

- U svakoj od naših opština ili gradova može da se pojavi slična kriza i sa te strane možemo, nažalost, naučiti kako treba da reaguje lokalna zajednica - rekao je Radojičić.

Radojičić je naglasio da kriza ima višestruku dimenziju. 

- Јedna je humanitarna, druga je bezbjednosna jer je desetine ljudi u kretanju, a tu su i zdravstvena i epidemiološka. U svakom slučaju, to je jedan kompleksan problem sa kojim nijedna lokalna zajednica, pa ni Bihać, ne treba da se suočava sama - naveo je Radojičić.

On je istakao da je Banjaluka prijatelj i partner grada Bihaća. 

- Ovdje smo bili i prošle godine, jer je Bihać naš mlađi partner u kandidaturi za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine i radovaćemo se svakom novom projektu u kojem će naši gradovi da šalju pozitivne poruke i daju pozitivne primjere, ne samo u vezi sa ovom krizom - poručio je Radojičić.

Načelnik sarajevske opštine Centar Nedžad Ajnadžić istakao je da je migrantska kriza veoma složen problem za koji treba potpuni angažman svih nivoa vlasti u BiH. 

- Razumijem da ovaj problem ne može riješiti sam grad Bihać i zbog toga svoje potencijale stavljamo na raspolaganje - rekao je Ajnadžić.

Nakon potpisivanja izjave, načelnici i gradonačelnici posjetili su migrantski kamp u Bihaću.