latinica  ћирилица
29/03/2019 |  11:35 ⇒ 11:36 | Autor: SRNA

Ćulum: Pedeset policajaca iz Srpske pomaže Graničnoj policiji

Policija Republike Srpske uputila je 50 policijskih službenika kao pomoć Graničnoj policiji BiH radi zaštite istočne granice BiH od migranata, među kojima ima i onih koji se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, izjavio je direktor Policije Srpske Darko Ćulum.
Darko Ćulum - Foto: RTRS
Darko ĆulumFoto: RTRS

Ćulum je naveo da su 90 odsto migranata muškarci bez ličnih dokumenata, do 35 godina starosti.

- Prije mjesec dana evidentirano je i pet lica iz Avganistana koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom. Njih smo otkrili nakon 40 ili 50 dana boravka u BiH, tako da i dalje postoji opasnost i rizik od terorizma i migrantske krize - rekao je Ćulum novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da će Policija Srpske, ukoliko u narednom periodu dobije određena sredstva za ishranu i smještaj policajaca, pojačati kapacitete na granici BiH, te da će davati i više od 100 policijskih službenika za ispomoć Graničnoj policiji u njihovoj nadležnosti.

Ćulum je upozorio da postoji problem procesuiranja migranata, ali da oni na prostoru Republike Srpske trenutno ne vrše krivična djela, te da to nije toliko izraženo kao u drugim mjestima BiH.

- U Unsko-sanskom kantonu u prošloj godini i u prva tri mjeseca ove imamo 900 bezbjednosnih događaja što se tiče krivičnih djela i prekršaja, a na području Republike Srpske oni su u ovom periodu počinili pet krivičnih djela. Јedno razbojništvo je procesuirano i lica su stavljena u pritvor - rekao je Ćulum.

Prema njegovim riječima, od 900 bezbjednosnih događaja u Unsko-sanskom kantonu samo su dva slučaja procesuirana i određivane mjere pritvora, iako su i u drugim slučajevima migranti činili teška krivična djela, kao što su nanošenje teške tjelesne povrede, pokušaj ubistva, silovanja i drugo.

- Na strateškom forumu, koji čine republički tužioci i direktori policija, donesen je zaključak da tužilaštva moraju procesuirati sve migrante koji počine krivična djela, bez obzira što im nije utvrđen identitet - podsjetio je Ćulum.

On je naveo da više od 90 odsto migranata nema lična dokumenta i da im se identitet utvrđuje na osnovu njihovih izjava.

- Kada Služba za poslove sa strancima uzme biometrijske podatke i pošalje u matične zemlje odakle dolaze, odgovor se čeka nekoliko mjeseci, nakon čega stigne obavještenje da nisu evidentirani u njihoboj bazi - rekao je Ćulum.