latinica  ћирилица
30/03/2019 |  17:53 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Hrabrost Peše u ratu ne smije biti zaboravljena u miru

U Ražljevu, kod Brčkog, obilježeno je 26 godina od formiranja Specijalne jednice Peša, u okviru Prve posavske brigade Vojske Republke Srpske. Služen je pomen ispred spomenika prvom komandantu jedinice, Bošku Periću - Peši, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U jedinici od 96 najboljih boraca, život u odsudnim borbama dalo je njih 19, a 54 pripadnika su ranjena, od kojih šest teško. Njen prvi komandant Boško Perić Peša, vodio je svoje saborce do pred sam kraj rata, kada je izvlačeći drugove u okruženju i sam poginuo na Majevici.

- To je momak koji je šest puta ranjen, sedmi put je poginuo, odlikovan je medaljom majora Tepića za hrabrost, ordenom Obilića, to dovoljno govori o tome, uvijek je išao ispred nas, u njega nije bila komanda "naprijed" nego "za mnom" - ističe Blagoja Krainović, pripadnik SЈ Peša iz Brčkog.

Peša formirana je prema naredbi generala Milorada Kutlešića. On je podsjetio da je ova formacija djelovala ne samo u Posavini, Semberiji i Majevici već i na čitavoj teritoriji Republike Srpske, zbog čega je za izvanredne rezultate svrstavana u tri najbolje u VRS.

- Ovu jedinicu je krasila prije svega disciplina, odgovornost, drugarstvo, požrtvovanost i patriotizam da se sačuva srpski narod - naglašava Milorad Kutlešić, general Vojske Republike Srpske i komandant Prve posavske brigade.

Borci jedinice Peša su, su svojom požrtvovanošću i izvojevanim pobjedama pripadali najelitnijim borcima VRS, istakao je ministar Duško Milunović. Ističe da bi primjer Pešinog junaštva trebalo da se nađe u osnovnoj udžbeničkoj literaturi.

- To je bila jedinica koja je izvršavala najbolje borbene zadatke, zadatke koje ostale jedinice nisu mogle da izvrše u tom trenutku - poručuje Duško Milunović, minsitar rada i boračko- invalidsjke zaštite Republike Srpske.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske ističe da sjećanja na Pešu nesmiju izblijediti.

-Sjećanje o ratnoj jedinici Peša nosimo u najljepšim mislima, zato što je ona bila oličenje patriotizma, posvećenosti, hrabrosti i izuzetne odvažnosti.

Vandalizam i u miru, na spomeniku Bošku Periću Peši bila je i bista, koja je prije 20 dana nestala. Iz Policije u Brčkom saopšteno je da se za počiniocima nedjela i dalje traga.