latinica  ћирилица
01/04/2019 |  12:31 ⇒ 16:32 | Autor: SRNA

Poslodavcima koji povećaju plate radnicima biće vraćen dio poreza i doprinosa

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je za Srnu da će Vlada predložiti Narodnoj skupštini Srpske zakon koji će omogućiti da svim poslodavcima u realnom sektoru koji povećaju plate svojim zaposlenima, Republika iz budžeta na kraju godine vrati dio iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je rekao da će se taj zakon vrlo brzo, najkasnije za mjesec dana, pojaviti u Narodnoj skupštini.

- Vjerovatno ćemo sa tom mjerom ići od 1. jula i već na kraju ove godine poslodavcima, koji svojim zaposlenima povećaju plate preko iznosa koji danas imaju, sufinansirati taj dio povećanja u procentu koji dogovorimo. Vidjećemo kako će to biti definisano u zakonskom rješenju i da li ćemo da vratimo 70 odsto iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa na iznos povećanja plate, a da Republika zadrži za budžet 30 odsto - istakao je Višković.

On je pojasnio da će poslodavac na sadašnji iznos plate nastaviti da plaća puni iznos poreza i doprinosa, a na uvećanje plate će imati benefit kroz vraćanje poreza i doprinosa.

- Na taj način dolazimo u poziciju da zbirna stopa poreza i doprinosa na lična primanja za tog poslodavca neće više biti 60 odsto, nego će to, u zavisnosti od povećanja plate, biti možda 57, 58 odsto ili neki drugi procenat - kaže Višković za Srnu.

Prema njegovim riječima, Vlada na ovaj način kreće ka ispunjavanju konačnog cilja koji je promovisala - smanjenju zbirne stope poreza i doprinosa, a da to olakšanje privredi bude pretočeno u povećanje plata radnicima.

- To je jedna mjera koja je ključna u ekspozeu i Programu ekonomske politike. Takođe, brže se krećemo ka prosječnoj plati od 1.000 KM, a povećanje plata utiče i na rješavanje demografskih problema - naglasio je Višković.

On je dodao da će kroz ovaj potez biti provučeno svih sedam mjera koje je Vlada promovisala na početku mandata - povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede sa ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije Srpske, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija i evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja.

- Promovisali smo ciljeve da sve što Vlada bude radila u pravcu pomoći realnom sektoru bude pretočeno u povećanje plata zaposlenima. Želimo da stimulišemo poslodavce koji hoće da povećaju plate svojim radnicima i da time smanjimo odlazak ljudi sa ovih prostora. Vjerujem da će to pokazati odgovoran i disciplinovan rad Vlade na svemu što je obećano i rečeno i da idemo ka rješavanju svih tih pitanja - rekao je Višković.