latinica  ћирилица
03/04/2019 |  18:48 ⇒ 04/04/2019 | 07:59 | Autor: RTRS

Vlada Agenciji za razvoj visokog obrazovanja BiH dala rok od sedam dana

Vlada Republike Srpske je Agenciji za razvoj visokog obrazovanja BiH dala rok od sedam dana da u registar akreditovanih ustanova upiše univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

U suprotnom će iz Agencije koja ignoriše dopise institucija Republike Srpske povući srpske kadrove i tražiti ostavku direktora Envera Halilovića.

Od Halilovića je zatraženo i objašnjenje kako je moguće da iz protokola Agencije kojom rukovodi nestane važan dokument.

Resorni ministar Srđan Rajčević kaže da je bio zaprepašten dopisom direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH Envera Halilovića kojim ga je obavijestio da univerzitete iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva nije upisao u registar.

Halilović je, kaže Rajčević, ignorisao i dopise Agencije za akreditaciju iz Republike Srpske i preporuku svog zamjenika Slobodana Stanića.

Zbog toga je istekao rok koji je Bosni i Hercegovini za akreditaciju odredila Evropska unija.

- Sve do 29. marta, to je bio petak, a rok je isticao 31. u nedjelju, Agencija BiH se nije oglašavala po tom pitanju. Iz svega zaključujemo da se radi o političkoj opstrukciji - smatra Rajčević.

Poruku Vlade Republike Srpske da će biti zatražena njegova ostavaka, ali i podnesena krivična prijava Halilović naziva političkim terorom.

- Nije sporna institucionalna akreditacija ovih univerziteta, ali je sporno da Ministarstvo za visoko obrazovanje Republike Srpske donosi rješenje o akreditaciji bez prethodne preporuke Agencije BiH - smatra Halilović.

Dok je isticao rok Evropske unije za akreditaciju, Halilović je bio na putu, pa je preporuke za upis u registar banjalučkog i univerziteta u Istočnom Sarajevu potpisao njegov zamjenik Slobodan Stanić.

Učinio je to na osnovu zakonske mogućnosti i mišljenja dvije komisije za ocjenu ispunjenosti uslova za akreditaciju.
Tu Stanićevu preporuku, Halilović je, nakon što se hitno vratio sa puta, uklonio iz protokola Agencije.

- Na osnovu toga ja sam potpisao preporuku o akreditaciji i poslao na protokol. Zapečaćena je, ali je nestala. Ona nije rješenjem stavljena van snage - naveo je Stanić.

Halilović navodi da je zadužen za zakonitost rada Agencije i da te preporuke uvijek može staviti van snage.

Vlada Republike Srpske je Agenciji za razvoj visokog obrazovanja BiH dala rok od sedam dana da u registar upiše univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

- Ukoliko se Agencija BiH i njen direktor ogluše o zahtjev Vlade, Vlada će izdati instrukciju članovima Upravnog odbora i zamjeniku direktora za zamrznu rad i uporedo s tim pkrenu inicijativu za smjenu direktora - zaključio je Rajčević.

Rajčević smatra da univerziteti u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, uprkos opstrukciji Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH i probijenom roku Evropske unije ne bi trebalo da imaju problem da nastave međunarodne projekte.
Uvjeren je da će predstavnici Evropske unije u BiH uvažiti primjedbe koje je na rad Envera Halilovića uputila Vlada Republike Srpske.