latinica  ћирилица
08/04/2019 |  18:38 ⇒ 09/04/2019 | 10:33 | Autor: RTRS

Bihać: Rok od 30 dana bh. vlastima zbog migranata

Vlada Unsko-sanskog kantona, kategoričano je rekla "ne" dolasku novih migranata. Iako ilegalni migranti svakodnevno stižu do Bihaća, kantonalne vlasti su institucijama BiH dale rok od 30 dana za izmještanje migranata iz prihvatnih centara Bira i Miral. Iz Bihaća je danas upućena i poruka da slijede krivične prijave za nesavjestan rad odgovornih bh. službi što je proizvelo tešku situaciju.

Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona ostaje pri stavu da se kapaciteti za prihvat migranata u postojećim privremenim centrima ne može povećati. Od Ministarstva bezbjednosti u SM BiH traže da se hitno odredi lokacija za privremeni migracioni centar, za šta su im dali rok od 30 dana.

Kantonalnio premijer Mustafa Ružnić poručio je da će kantonalna vlada po isteku tog roka iskoristiti svoje zakonske nadležnosti, tj. u segmentu kantonalnih javnih ustanova i preduzeća, od inspekcije rada, zavoda za javno zdravstvo, veterinarskog zavoda, te kantonalnog MUP-a kako bi ovi centi bili zatvoreni.

Iako su pozivi u pomoć bili konstantni, Služba za poslove sa strancima BiH, ostala je nijema pred ovim problemom, poručuju nadležni u Unsko-sanskom kantonu.

- Ukoliko ne postupe po našim uputstvima, mi ćemo u tom slučaju biti prisiljeni da kontaktiramo nadležno kantonalno tužilaštvo i pokrenućemo krivični postupak za nesavjestan rad njihove službe - istakao je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Godinu dana žive u strahu, poručuju Bišćani. Migrantski centri u gradskoj zoni, učestale pljačke stambenih objekata, ali i vandalsko ponašanje migranata, razlozi su zbog čega ih više ne žele u svom gradu.

Anketirani građani navode da se zbog incidenata čiji su akteri migranti više ne osjećaju bezbjedno u svom gradu, pa mnogi odustaju i od uobičajne popodnevne šetnje. Roditelji strahuju za djecu, jer je bilo slučajeva uznemiravanja djevojčica, ali i upada migranata u kuće i prodavnice. 

Dodatni problem migrantske rute prema Hrvatskoj su minirana područja, upozorava Operativna grupa. Kategorični su da je to još jedan od razloga zbog kojih migranti nemaju šta da traže ovdje.