latinica  ћирилица
10/04/2019 |  13:56 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Savanović: Ne postoje razlozi za rad nedjeljom

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske protivi se radu trgovina nedjeljom i smatra da bi taj dan trebalo da bude neradni za trgovačku djelatnost, izjavio je danas predsjednik ovog granskog sindikata Goran Savanović.
Goran Savanović - Foto: RTRS
Goran SavanovićFoto: RTRS

On je rekao novinarima u Banjaluci da Sindikat već duže sprovodi aktivnosti kako bi ostvario taj cilj, dodajući da sindikalci trenutno institucionalno nastoje da dođu do zacrtanog rezultata, ali da ne isključuju mogućnost i ostalih vidova sindikalne borbe.

- Ako ne uspijemo da 100 odsto ostvarimo taj cilj, onda ćemo zatražiti izmjene zakona, prije svega Zakona o radu i Zakona o trgovačkoj djelatnosti u dijelu koji se tiče naknada za zaposlene sa zahtjevima da se znatno poveća procenat dodatka za rad nedjeljom - rekao je Savanović.

On je naveo primjer Slovenije, gdje naknada za rad jednu nedjelju u mjesecu iznosi 250 odsto, te 500 odsto ako se rade dvije nedjelje u mjesecu.

Prema njegovim riječima, ako Skupština grada donese odluku da radno vrijeme tržnih centara u Banjaluci nedjeljom bude do 22.00 časa, vrijeme će pokazati da je to promašena odluka jer će biti ostvaren skoro beznačajan profit.

Savanović je rekao da aktivnost predstavnika pojedinih političkih partija koji ukazuju na ovaj problem, kao što je narodni poslanik PDP-a Draško Stanivuković, i aktivnost sindikata "nemaju iste ciljeve".

- On to radi uglavnom radi lične promocije i hvala mu što je na strani radnika, ali su nam ciljevi različiti - naglasio je Savanović.

Govoreći o teškom položaju radnika u sektoru trgovine, on je naveo da je prosječna februarska plata bila 688 KM, da im radno vrijeme traje više od 40 časova sedmično, da se radi šest do sedam dana u sedmici, kao i da većina zaposlenih u tom sektoru dio plate prima "na ruke".

Savanović je najavio da će ovaj granski sindikat već sutra uputiti dopise resornim ministarstvima, Inspektoratu Srpske, te Savezu opština i gradova Srpske sa zahtjevom da praznici definisani Zakonom o praznicima Srpske budu neradni dani.

- Rad u dane praznika plaća se sa dodatnih 40 odsto, a mi smatramo da bi taj postotak trebalo da bude najmanje 140 odsto -dodao je Savanović.

Govoreći o dopisu koji je Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH uputio predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću u kojem od njega traži da naredi stroge inspekcijske kontrole rada u dane praznika radi jednakog poštivanja Zakona o praznicima Srpske i omogućavanja svim radnicima da slave praznik, on je rekao da to predstavlja omalovažavanje i Vlade Srpske i sindikata, ali i Republike.

- Ovim se želi imputirati da neki od naroda nema pravo da slavi praznik, ali to može biti i pokušaj prenosa nadležnosti na mala vrata, odnosno da se na nivou BiH donese jedinstveni zakon o praznicima. Ovde postoji sindikat koji štiti prava svih radnika, bez obzira iz kojeg su naroda - istakao je Savanović.