latinica  ћирилица
10/04/2019 |  16:13 | Autor: SRNA

Rekić: Neprijatni kontakti sa pripadnicima jedinice "El mudžahedin"

U nastavku suđenja komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, svjedok odbrane Sead Rekić izjavio je danas da je tokom vojne operacije "Farz" u septembru 1995. godine imao neprijatne kontakte sa jedinicom "El mudžahedin".
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Rekić je rekao da je bio komandant Petog bataljona 303. brigade koji je tokom operacije "Farz" bio direktno potčinjen komandantu korpusa Sakibu Mahmuljinu, te da je tokom ovih dejstava "bilo nesuglasica sa stranim borcima". 

- U selu Stog naišli smo na nekoliko skladišta oružja i municije koje je Vojska Republike Srpske zapalila prilikom povlačenja. Mi smo lokalizovali vatru i zatražili kamion da to prevezemo u logistiku. Došao je neki Arapin, nije imao nikakvu oznaku Armije BiH i mi mu nismo dozvolili da uđe i snima - rekao je svjedok.

Svjedok kaže da je ubrzo naišao džip na kojem je bila zastava sa arapskim slovima i protivavionski top koji je bio uperen prema njemu i njegovim vojnicima. 

- Prevodilac je rekao za jednog od njih da je Abu Mali. Govorili su da je oružje njihovo i da su došli prije nas, a ja da je obrnuta situacija. Cilj je bio da se oružje prebaci u logistiku Trećeg korpusa i da nastavimo dalje, kao i da zaštitimo ljudske živote - rekao je svjedok.

On je dodao da je pomoćnika komandanta korpusa za operativne poslove obavijestio da su njegovi vojnici dio oružja natovarili na traktor i kombi sa namjerom da ih prevezu, ali da su ih strani borci zarobili kako bi im oteli ratni plijen.

Rekić je naveo da je sa jedinicom "El mudžahedin" bilo još problema, između ostalog i kada mu je rečeno da ih Arapi osmatraju sa nekoliko mjesta, nakon čega je on poslao patrole da ih prate kako bi vidjeli šta u stvari oni hoće. 

- Pripadnici jedinice "El mudžahedin" nisu bili popularni. Njihovi običaji nisu odgovarali mnogim ljudima, ružno su izgledali i ja nisam imao pozitivna osjećanja prema njima - rekao je Rekić.

On je dodao da su Arapi bili pretpotčinjeni 35. diviziji kopnene vojske na čijem čelu je bio komandant Fadil Hasanagić, kojem je trebalo da dostavljaju izvještaje i dokumentaciju.

Rekić je potvrdio da je on dobijao naređenja od komandanta Trećeg korpusa Sakiba Mahmuljina, koji mu je bio nadređeni, a da je on njega dnevno ili vanredno, po potrebi, informisao o dešavanjima u jedinici ili na samom ratištu. 

- Po njegovom naređenju u julu 1995. prebačen sam na sarajevsko ratište u zonu odgovornosti 35. divizije gdje mi je nadređeni bio komandant Hasanagić, kojem sam bio direktno potčinjen tokom operacije "Proljeće" - svjedočio je Rekić.

Govoreći o ratnim zarobljenicima, Rekić je naveo da je Mahmuljin "stalno insistirao na pravilnom postupanju prema njima", čega se on pridržavao.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. april.