latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:29 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Košarac: Prestati sa uslovljavanjima

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac danas je, nakon sastanka delegacija SNSD-a i SDA u Sarajevu, apelovao da prestanu uslovljavanja kada je riječ o sprovođenju volje birača, ističući da će, ukoliko se nastavi sa postavljanjem novih uslova za formiranje vlasti na nivou BiH, SNSD tražiti druge modele za političke utakmice sa onima koji uslovljavaju.
Sastanak - Foto: RTRS
SastanakFoto: RTRS

Košarac je naveo da se uslovljavanjima osporava ulazak legitimno izabranih predstavnika Republike Srpske u zajednički nivo vlasti.

On je podsjetio da je izborna volja birača u Srpskoj bio SNSD i tradicionalni koalicioni partneri ove stranke, što potvrđuje i broj mandata u Predstavničkom domu i Domu naroda, te u Predsjedništvu BiH.

- Ovima koji su sada u Savjetu ministara iz Republike Srpske prošao je rok upotrebe i to su ovjerili građani - istakao je Košarac nakon sastanka delegacija SNSD-a koju su, uz njega, činili i potpredsjednici stranke Nebojša Radmanović i Nikola Špirić i SDA u kojoj su bili zamjenik predsjednika stranke Adil Osmanović i potpredsjednici Denis Zvizdić i Edin Ramić.

Košarac je rekao novinarima da je potvrđena potreba sprovođenja volje birača u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH.

On je naveo da je na sastanku razgovarano i o modelu i strukturi Savjeta ministara koji, prema pozicijama koje zastupa SNDS, treba da čini predsjedavajući iz Republike Srpske i tri ministra iz Srpske, tri iz bošnjačke, te tri iz hrvatske komponente.

- Nemamo identične stavove o tome. SNSD ostaje pri stavu da o modelu jedan plus tri nema rasprave kada je riječ o Republici Srpskoj. Vjerujem da će sve biti prezizno definisano na narednom sastanku - rekao je Košarac.

On je dodao da je tokom sastanka potvrđeno da je zajednička izjava o principima za formiranje vlasti vrlo korektno sačinjena, te da u vezi sa tim dokumentom nema dilema.

- Podržali smo ono što su lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović uradili i smatramo da je to prihvatljivo. Smatramo i da je u ovu vrstu razgovora neophodno uključiti i trećeg partnera i da budući sastanak, da li na nivou lidera ili delegacija stranaka, bude finalna verzija onoga što će biti verifikovano u okviru zajedničkih organa prilikom izbora Savjeta ministara - rekao je Košarac.

On je napomenuo da tokom susreta nije bilo riječi o distribuciji resora u Savjetu ministara, jer učesnici smatraju da bi bez trećeg partnera to bilo nekorektno.

Komentarišući činjenicu da je današnji sastank lidera SDA i HDZ-a u Mostaru, a delegacija SNDS-a i SDA u Sarajevu, Košarac je pojasnio da su termini ugovoreni mnogo ranije i da je dobro da postoje različiti formati sastanaka.

On je potvrdio i da SNSD sutra neće prisustvovati hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na stav ove stranke da oba doma parlamenta BiH nemaju šta da rade dok ne bude formiran novi saziv Savjeta ministara.

- Smatram da je to jedna vrsta avanture, sjednica nije dobro pripremljena i materijali nisu adekvatni. Ne postoji još informacija Savjeta ministara o migrantskoj krizi i još nije dostavljena u parlament - pojasnio je Košarac.

On je dodao da je nesmotreno formulisana i druga tačka hitne sjednice jer je posao Zajedničkog kolegijuma oba doma da obavijesti poslanike zbog čega nije formirana delegacija pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Kada je riječ o aktiviranju Akcionog plana za članstvo /MAP/ u NATO-u, Košarac je ponovio stav SNSD-a da ova stranka poštuje stavove Narodne skupštine Republike Srpske i Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

- Kada je riječ o SDS-u ne znam ko šta misli u toj stranci. Vidljivo je da /Dragan/ Metkić podržava NATO i da Vukota Govedarica i cijeli SDS o tome ćute - naveo je Košarac i dodao da su kadrovi te stranke omogućili da Savjet ministara u tehničkom mandatu usvoji Program rada Savjeta za 2019. godinu u kojem je jasno naznačena aktivacija MAP-a i NATO integracije.

Košarac je ponovio da za SNSD taj dokument Savjeta ministara ne znači ništa jer ne odražava volju birača iz Republike Srpske na posljednjim izborima.

Osmanović: Što prije formirati vlast

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović izjavio je danas da je ova stranka opredijeljena da što prije bude formirana vlast na nivou Federacije BiH i BiH, te očekuje da u nerednoj sedmici dođe do sastanka predstavnika SNSD-a, HDZ-a i SDA.

On je, nakon sastanka u Sarajevu sa delegacijom SNSD-a, naveo da je najviše razgovarano o argumentima da je neophodno poštovati Ustav BiH, zakone i da se dostavljanje prijedloga prvog godišnjeg nacionalnog plana za članstvo BiH u NATO-u treba shvatiti kao tehničko pitanje.

- Nismo imali razumijevanje u punom kapacitetu sa druge strane i to je ostavljeno da se poslije o njemu raspravlja - rekao je Osmanović novinarima.

On je naglasio da je bilo riječi i o sastavu Savjeta ministara, ali da nisu ulazili u rapored resora, već da su se samo dotakli pitanja koji broj ministara će biti iz FBiH i Republike Srpske.

- Ukazali smo na dosadašnju praksu da se na čelu Savjeta ministara redovno rotiraju Bišnjak, Srbin i Hrvat i da je do sada praksa bila da, ako je na čelu Savjeta ministara bio neko iz reda srpskog naroda, onda SNSD i njegovi koalicioni partneri mogu računati na još dva ministarstva - rekao je Osmanović.

Osim Košarca, u delegaciji SNSD-a bili su potpredsjednici ove stranke Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, a u delegaciji SDA i potpredsjednici Denis Zvizdić i Edin Ramić.