latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:58 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Srbi sa Kosmeta jedinstveni; Srpska lista izlazi na izbore

Politički predstavnici Srba sa Kosmeta, okupljeni oko Srpske liste, izaći će na lokalne izbore za predsjednike četiri srpske opštine na sjeveru Kosmeta, 19. maja, odlučeno je nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srbi na Kosmetu neće dozvoliti Albancima da preuzmu kontrolu na sjeveru pokrajine, rečeno je nakon sastanka. Zato će Srpska lista izaći na izbore.

- Ono što je važno je da nećemo dozvoliti ni Prištini, niti nekima iz međunarodne zajednice da uspiju u namjeri i da na te političke pozicije, dovedu ili Albance ili srpske marionete koji će raditi ono što im oni kažu - ističe Goran Rakić, predsjednik Srpske liste.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, ponovo se boji neke prevare iz Prištine.

- Nadali su se da naši predstavnici neće učestvovati. Pogotovo da neće da učestvuju jedinstveno, i onda bi oni ušetali u te institucije, montirali svoje ljude koji njima odgovaraju i preuzeli punu kontrolu. Ne damo im da se to desi - poručio je Đurić.

Predsjednik Srbije upozorio je da se protiv Srpske liste vodi žestoka kampanja, i poručio Srbima da ne dozvole Albancima da izaberu njihove predstavnike. O daljim koracima, srpski predstavnici odlučivaće nakon razgovora predsjednika Vučića sa svjetskim liderima, a jedan od njih biće 29. aprila u Berlinu.

- Želim da se vidim da kineskim predsjednikom Sijem, sa gospođom Merkel i Emanuelom Makronom. Poslije toga ću zamoliti za jedan dug razgovor predsjednika Putina i poslije toga ću biti spreman da našem narodu na Kosovu i Metohiji i Srpskoj listi predočim plan mjera Republike Srbije - poručio je Vučić.

Srbi na Kosmetu ostaju jedinstveni, poručeno je nakon sastanka.