latinica  ћирилица
10/04/2019 |  19:22 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Bez odgovora Vlade FBiH o izmirenju 22 miliona KM duga Srpskoj

Nastavak raspodjele indirektnih poreza na štetu Srpske mogao bi prouzrokovati raspad sadašnjeg sistema naplate, upozorio je predsjednik Fiskalnog savjeta Srpske Milenko Krajišnik. Iz Vlade Federacije ni danas ne odgovaraju kako će izmiriti 22 miliona KM duga Srpskoj.

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik poziva Upravu za indirektno oporezivanje da što prije počne primjenjivati nove koeficijente raspodjele, i tako zaustavi trend povećanja duga Federacije Srpskoj, koji sada iznosi 22 miliona. Bez toga i bez poravnanja dugova, ističe, ugrožen je i poreski sistem BiH.

- U protivnom sistem neće moći da funkcioniše i plašim se da bi to mogao biti početak kraja ovakvog načina naplate indirektnih poreza u BiH. Zemlji koja ima mnogo problema, ni slučajno nije potreban još jedan problem ovakve fiskalne prirode - kaže Krajišnik.

Ministarka finansija Federacije Јelka Milićević još ne odgovara - kako će Srpskoj biti izmireno 22 miliona KM duga, koji bio do kraja godine mogao dostići i 100 miliona.

Ministar finansija u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda prijedlog o poravnanju stavlja na svaku sjednicu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, ali Federacija odbija i da dug bude izmiren u ratama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglašava da će insistirati da Srpska, što prije, dobije taj novac.

Kao štetan ocjenjuje sistem u kojem Fedracija ne poštuje ni presude o dugu, ni nove koeficijente raspodjele poreza.

- To je jedan organizovani atak na Republiku Srpsku, bez obzira što mnogi govore da je Srpska sigurna. Јeste sigurna i ja to garantujem, ali od mangupa razne vrste koji žele da ukradu nešto Republici Srpskoj nije sigurna. To najbolje govori ovaj sistem raspodjele - naglašava Dodik.

Dodik ocjenjuje da je nedopustivo i ponašanje srpskih kadrova u RAK-u BiH, koji su dozvolili da Sarajevo dobije prednost nad Banjalukom u uvođenju četvrte generacije mobilne mreže.

Ranije je rečeno da je, i po osnovu nepravične raspodjele novca od tih licenci, Srpska izgubila 35 miliona KM.