latinica  ћирилица
10/04/2019 |  22:48 | Autor: RTS

Irak traži 10 milijardi dolara da bi primio zarobljene džihadiste

Bagdad i Vašington pregovaraju o prebacivanju hiljada osumnjičenih boraca Islamske države i njihovih porodica iz Sirije u Irak, za šta zvaničnici te zemlje traže nadoknadu od više milijardi dolara.
DŽihadisti - Foto: RTRS
DŽihadistiFoto: RTRS

Razgovor o pitanju hiljada članova Islamske države, djece i žena da se izmjeste iz pretrpanih pritvorskih centara na sjeveroistoku Sirije inicirali su američki zvaničnici, piše britanski Gardijan.

- Bagdad je unaprijed tražio nadoknadu od deset milijardi dolara, a potom još milijardu godišnje za prihvat pritvorenika - rekao je za Gardijan visoki zapadni zvaničnik.

Kako navodi britanski list, visina dogovorene cijene navela je određene strukture u Vašingtonu i Londonu da to vide kao odbijanje američkog plana, a ne kao spremnost da se uđe u politički osetljivu i opasnu operaciju, dok ratom iznureni Irak počinje da se oporavlja.

Badad je prijem osumčenih ekstremista uslovio i zabranom ulaska humanitarnih radnika u Irak kao i protivljenja smrtnoj kazni.

Sadašnji i bivši zvaničnici SAD poručuju da vašingtonska administracija želi da učuni sve kako bi se osigurala bezbjednost kurdskih saveznika, kao i da se oslobodi tereta boraca ID pod svojim nadzorom, dok se istovremeno američke trupe povlače iz Sirije.