latinica  ћирилица
11/04/2019 |  13:10 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

GO Demos Trebinje: Inicijative za brojniju porodicu i ostanak mladih

Prioritetno zapošljavanje najboljih srednjoškolaca i studenata, ustanovljenje zvanja majka i izmjene Zakona o dječijoj zaštiti – inicijative su Gradskog odbora Demos Trebinje koje će, kako kažu, u cilju zaustavljanja odlaska mladih iz Trebinja i podrške biološkog opstanka srpskog naroda na našim prostorima, zvanično biti upućene Gradu Trebinju i Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Demos - Foto: RTRS
DemosFoto: RTRS

Na adresu gradske uprave biće poslata inicijativa o prioritetnom zapošljavanju najboljih srednjoškolaca i studenata zbog sve većeg odliva mladih iz našeg grada, saopštio je na konferenciji za novinare Slaviša Јanković, predsjednik trebinjskog Demos-a.

Јanković je naveo je da će se Narodnoj skupštini Republike Srpske dostaviti inicijativa o zakonskom ustanovljenju zvanja majka, po kojem bi majka koja ima četvoro i više djece imala pravo na prosječni lični dohodak, te da svako dijete ostvaruje pravo na dječiji dodatak.

Gradski odbor Demos Trebinje uputiće i inicijatu za izmjene postojećeg Zakona o dječijoj zaštiti Republike Srpske.

Izmjene se, preciziraju u ovom odboru, odnose na član 18, po kojem pravo na dječiji dodatak ima drugorođeno, treće i četvrto dijete u porodici.

Ističu da će Demos uputiti NSRS i inicijativu da se izmijeni i član 36, kojim su, za sada, pronatalitetna izdvajanja Vlade Republike Srpske odnose na treće i četvrtorođenu djecu.

- Našim prijedlogom ovim članom bila bi obuhvaćena sva novorođenčad. Ovo su sve inicijative za biološki opstanak našeg naroda, protiv iseljavanja, za život dostojan svakog čovjeka - poručuju iz trebinjskog Demos-a.