latinica  ћирилица
12/04/2019 |  15:27 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Višegrad: Obilježen Dan ruskih dobrovoljaca

U Višegradu je služen parastos ruskim dobrovoljcima stradalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Vijenci i cvijeće, položeni su na centralni spomenik, na Srpskom vojničkom groblju na Megdani i na ruski krst na brdu Grad iznad Višegrada.

Viktor Vladimirovič Zaplatin bio je jedan od komandanata ruskih dobrovoljaca iz Moskve, Dona i Saratova. Zbog ljubavi prema Srbima, kaže, prešli su hiljade kilometara kako bi pomogli srpskom narodu u odbrani ognjišta.

- Doborovoljački odred došao je na teritoriju Višegrada 31. decembra 1993. godine. Zahvaljujući aktivnostima Višegradske brigade i naših odreda odbranili smo Višegrad. Na ovaj način smo pomogli bratskom srpskom narodu - istakao je Viktor Vladimirovič Zaplatin, komandant Prvog ruskog dobrovoljačkog odreda.

Ruski dobrovoljci odlikovali su se velikom hrabrošću i požrtvovanjem, kaže general Vojske Republike Srpske Milan Torbica

- Kada nam je bilo najteže znali smo da imamo moćnog i jakog prijatelja koji je ulivao snagu nama i borcima Vojske Republike Srpske. Uz njihovu pomoć smo lakše stvorili Srpsku. I oni su učestvovali u stvaranju otadžbine, i oni su dio nas i zato ih ne smijemo odvajati od bilo koje druge jedince, u najmanju ruku su dali kao i svi drugi za Srpsku - naglašava Torbica.

Na ove prostore došli su da pomognu srpskom narodu. Život su položili braneći Republiku Srpsku.

- Mislim da dug naš nikada neće prestati, jer ipak dati život iz druge države za Republiku Srpsku je zaista velika stvar - ističe Aleksandar Savić iz BORS-a Višegrad.

Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad poručuje da ovakve stvari ne smije prekriti zaborav, već da se moraju njegovati i prenositi s generacije na generaciju.

- Veliki doprinos ruskog naroda je u stvaranju Republike Srpske i na nama mladima je da njegujemo i obilježavamo ove značajne datume za srpski narod - kaže Đurević.

U zonama odgovornosti Sarajevsko-romanijskog, Hercegovačkog i Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske djelovao je Ruski dobrovoljački odred, sa 700 boraca, a 37 ih je stradalo. Spomenici u Višegradu ostaju vječni pomen, da bi budućim generacijama svjedočili o njihovom herojstvu.