latinica  ћирилица
12/04/2019 |  19:04 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Prelazak na trezorsko poslovanje smanjuje mogućnost neracionalnog trošenja sredstava

Prelazak zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj na trezorski sistem poslovanja i realizacija Akcionog plana Vlade za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema – o tim temama ministar zdravlja i socijalne zaštite, Alen Šeranić razgovarao je sa direktorima svih domova zdravlja u Srpskoj. Glavni cilj ovih mjera jeste uvođenje bolje kontrole i racionalizacija troškova zdravstvenog sistema.

Mala mogućnost neracionalnog trošenja sredstava, tri nivoa kontrole i finansijske transakcije preko posebnog računa – samo su neke od prednosti trezorskog poslovanja za domove zdravlja. Već gotovo dvije godine, na takvom sistemu je dom zdravlja Čelinac, danas u potpunosti likvidna ustanova.

- Trezor nam je poslužio zaista da proteklih godinu, godinu i po dana uvedemo balans između prihoda i rashoda i da ova mala sredstva koja izdvajamo u Republici Srpskoj proširimo na jedan racionalniji način - rekao je Draško Kuprešak direktor Doma zdravlja Čelinac.

Upravo čelinački Dom zdravlja biće uzor ostalima. O modelima resorni ministar raspravljao je na sastanku sa direktorima svih domova zdravlja.

- To smatramo kao jednu vrlo važnu mjeru u smislu prije svega odgovornosti osnivača za poslovanje zdravstvene ustanove, što će u kontinuitetu omogućiti na pravim osnovama dom zdravlja prije svega funkcioniše sa aspekta obezbjeđenja kontinuiteta zdravstvene zaštite našem stanovništvu - istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Cjelovita slika finansijskog stanja u kojem su domovi zdravlja u Srpskoj, javnosti bi trebalo da bude poznata nakon usavršava bilansa dugovanja koje provodi sa Poreskom upravom. Ključno pitanje direktora domova zdravlja upućenih ministru bilo je ono o provodivosti plana i iznosu sredstava. Dom zdravlja u Kotor Varošu nema finansijskih problema i posluje pozitivno.

- Naš neki prijedlog će biti da se povećaju izdvajanja za zdravstvo, da li će to biti kroz dodatne akcize, ili na neki drugi način. Ovako uglavnom i kad pričate sa ostalim kolegama kažu da je neodrživo - naveo je Vladimir Bibić direktor Doma zdravlja Kotor Varoš

O stabilizaciji stanja u zdravstvenom sistemu, ministar Alen Šeranić ranije je razgovarao i sa direktorima bolnica u Srpskoj, a u narednom periodu održaće sastanak sa gradonačelnicima i načelnicama svih opština.