latinica  ћирилица
12/04/2019 |  22:40 ⇒ 13/04/2019 | 09:35 | Autor: RTRS

Genocid nikada ne smije biti zaboravljen - 74 godine od proboja jasenovačkih logoraša

U Јasenovcu je održana komemoracija povodom 74. godišnjice proboja logoraša.

Sa najvećeg stratišta poslata je poruka da će, sve dok hrvatske vlasti ne priznaju da je NDH samostalna zločinačka tvorevina, postojati i dva datuma obilježavanja Dana proboja logoraša.

Zbog veličanja ustaštva u Hrvatskoj i umanjivanja zločina u Јasenovcu, organizatori današnjrg skupa odbili su da prisustvuju komemoraciji, koja je zakazana za nedjelju, 14. april.

Ni nakon 74 godine, sjećanja jasenovačkih logoraša nisu izblijedila.

O užasima i ustaškom iživljavanju nad Srbima, Јevrejima, Romima i ostalim, 74 godine poslije svjedoči nekolicina preživjelih logoraša. Dobrila Kukolj, u to vrijeme bila je djevojčica.

- I danas se sjećam svake slike, od ulaska u sam logor, svjedočenja kako otimaju od majke malo dijete, nabijaju ga na nož i bacaju psima, ili kako bježim pred ustašama crnokošuljašima da me ne hvataju i  ne vode na ciglanu - prisjeća se strašnih scena Dobrila Kukolj, predsjednica Udruženja bivših logoraša Banjaluka.

Јasenovac je mjesto velikih stradanja, ali i današnjih veliki podjela. Razlog za to je veličanje ustaštva, ali i umanjivanje zločina u Јasenovcu od strane aktuelne hrvatske vlasti.

- Vrijeme je da Јasenovac, od nevoljnog mjesta komemoracije za značajan dio našeg društva i naše elite, postane mjesto iskrenog saosjećanja, iskrenog suočavanja sa strahotama koje je iza sebe ostavio zločinački režim ustaške NDH. Vrijeme je da u našem društvu nema simbola koje su nosili oni koji su ostavili iza sebe ovakvu strahotu kao što je Јasenovac - poručio je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a Hrvatske.

Neki su pokušali, kaže Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj, da sabotiraju dolazak pojedinih danas u Јasenovac.

- Visoko pozicionirani pojedinci u Ministarstvu spoljnih poslova zvali su ambasadore da ne prisustvuju ovoj našoj komemoraciji - kaže Kraus.

U najvećoj fabrici smrti ubijeno je 700.000 Srba, Јevreja, Roma i ostalih, među kojima je 20.101 dijete.

Izjednačavanje genocida u Јasenovcu sa Blajburgom, od strane hrvatske vlasti je nedopustivo, poručio je Miodrag Linta, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije.

- U Јasenovcu su Srbi, Romi i Јevreji ubijani samo zato što su to što jesu, a u Blajburgu su ubijeni ustaški zlikovci i to se ne ože izjednačavati. To je apsolutno neprihvatljiva politika hrvatske Vlade - kategoričan je Linta.

Nakon služenja parastosa i polaganja vijenaca u Јasenovcu, članovi Udruženja antifašista iz Zagreba i Srpskog narodnog vijeća, u spomen području Donja Gradina, polaganjem vijenaca odali su počast nevino stradalim žrtvama koncentracionog logora. Iz Јasenovca je jasno poručeno da genocid i zločini ustaškog režima ne smiju biti zaboravljeni.