latinica  ћирилица
13/04/2019 |  11:52 ⇒ 12:13 | Autor: TANЈUG

Asanž zatvoren u britanskom Gvantanamu

DŽulijan Asanž je zbog manjka pristupa internetu i zdravstvenoj njezi i nemogućnosti da izađe napolje, kao nepodnošljiv ocijenio boravak u ekvadorskoj ambasadi. Taj boravak u ambasadi u Londonu okončan je njegovim hapšenjem u četvrtak.
Londonski zatvor Belmarš (foto: Alamy Stock) -
Londonski zatvor Belmarš (foto: Alamy Stock)

Blumerg navodi da bi uslovi u kojima sada boravi mogli da budu mnogo gori pošto je smješten u britansku verziju američkog zatvora za teroriste "Gvantanamo".

Zatvor "Belmarš" u jugoistočnom dijelu Londona porede s ovim zatvorom na Kubi, u kojem su američke vlasti držale najopasnije islamiste, prije svega zbog toga što su u britanskom "Gvantanamu" smješteni izuzetno opasni zatvorenici.

Tu je kaznu služio, između ostalih Abu Katada koji je opisivan kao desna ruka Osame bin Ladena, nekadašnjeg vođe Al Kaide, za područje Evrope, kao i četvorica muškaraca koji su pokušali da izvedu samoubilački napad u londonskom sistemu javnog prevoza. Nakon što je njegov slučaj, poslije hapšenja, obrađen pred sudom u britanskoj prijestonici, Asanž je sproveden u "Belmarš".

To je izjavio Asanžov prijatelj Von Smit, koji je bio jedna od posljednjih osoba koja je posjetila Australijanca u ekvadorskoj ambasadi prije hapšenja.

Blumberg ocjenjuje da bi odabir lokacije gdje će Asanž čekati dalje sudske odluke mogao da ukazuje na strogi pristup koji su britanske vlasti zauzele po pitanju pritvaranja 47-godišnjeg Asanža, dok se on bude borio protiv izručenja SAD koje ga terete za otkrivanje vladinih tajni.

Navodi se da u "Belmaršu" ima zatvorenika različitih profila, od nižih prestupnika do odjeljenja koje drži najopasnije zatvorenike u zemlji. Agencija navodi da će ovakvo okruženje biti potpuna novost za Asanža, pošto je 2010. godine, dok je čekao odluku britanskih vlasti po zahtjevu Švedske da joj ga izruče, proveo devet dana u drugom londonskom zatvoru "Vondsvort".

Kada je oslobođen uz kauciju njegov advokat je uslove u zatvoru nazvao "dikensovskim", dok je sam Asanž rekao da je u vrijeme provedeno u tom viktorijanskom zatvoru "imao vremena za razmišljanje".