latinica  ћирилица
13/04/2019 |  15:27 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Pećina "Orlovača" otvorena za posjetioce

Pećina Orlovača koja se nalazi u Speleološkom kompleksu u naselju Sumbulovac kod Pala danas je zvanično otvorena za posjetioce. Sa pola kilometra uređenom pješačkom stazom i bogatim prirodnim nakitom, spada među najljepše pećine na Balkanu. Pravi je biser turističke ponude sarajevsko-romanijske regije u koji još treba dosta uložiti, prije svega u prilazne puteve. Pećina je i stanište autohtonog slijepog miša, najugroženije vrste sisara u Evropi.
Orlovača - Foto: RTRS
OrlovačaFoto: RTRS

Pećina Orlovača udaljena je od Pala 10, a od Sarajeva 15 kilometara, do nje se stiže uređenom pješačkom stazom. Obilazak je neizvodljiv bez vodiča koji vas detaljno upoznaje sa rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode tokom hiljada godina.

- Posebnost pećine Orlovače je to što je bogata raznim formama pećinskog nakita i mogu da kažem da je jedna od najbogatijih pećina na prostoru Balkana - kaže Ivana Kovačević, član Ekološko-speleološkog društva "Orlovača" Mokro-Pale.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske predložilo je svim školama da u okviru eksurzija na Јahorini posjete Orlovaču. Istovremeno, republički Zavod za zaštitu spomenika odobrio je sredstva za istraživanje gornjeg platoa unutar pećine, čime će njena ponuda narednih godina biti potpunija.

- Postavili smo rasvjetu kroz čitavu pećinu, što je neophodno zbog mikro klime, istovremeno radimo sa osnovnim školama u Palama, spremamao ne samo vodiče, speleologe već i mlade koji će moći da pruže prvu pomoć - istakao je Mladen Samardžić, stručni saradnik za kuluturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale. 

Pećina Orlovača biće otvorena do sredine oktobra, od utorka do subote, u terminima od 9, 12 i 15 časova. Cijene ulaznica su od dvije do četiri marke u zavisnosti od toga da li je riječ o đačkim eksurzijama ili pojedincima. Gradske i opštinske vlasti najavile su konačno asflatiranje prilaznog puta i parkinga.

- Sa zadovoljstvom prisustvujemo otvaranju sezone u pećini Orlovača. Ona je svakako bitan faktor u dopunjavanju turističke ponude Grada Istočno Sarajevo u ljetnjem periodu - poručio je Igor Tošić, direktor Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo.

Orlovača je izvanredno djelo prirode, u kojem je prije 16.000 godina živio pećinski medvjed, daleki predak mrkog medvjeda. Kosti pramedvjeda pronađene su na 400 metera od ulaza u pećinu, a primjerke mogu vidjeti i posjetioci.