latinica  ћирилица
13/04/2019 |  15:39 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Oštra Luka: Mine i 24 godine poslije rata predstavljaju problem

Dvadeset četiri godine nakon ratnih zbivanja, na području Oštre Luke , još je oko 2.600.000 metara kvadratnih površine, koja predstavlja sumnjivu minsku površinu. U posljednjih deset godina, tri lica su smrtno stradala od minsko eksplozivnih sredstava, na području Oštre Luke.

Minska područja su ratna zaostavština, koja predstvlja ogroman problem lokalnom stanovništvu.

- Život pored mina u blizini baš je težak, pogotovo što  unučad živi u istom domaćinstvu, djeca često izlaze i do šume pogotovu kad bude gljiva. U blizini ima i lovačka kućica, a sve je tu minirano baš oko ovog tu djela, i onda smo uvijek u opasnosti - priča Zdravko Vasiljević, mještanin sela Koprivna.

Opština bogata šumom, suočava se sa velikim požarima, koji često zahvate minirana područja. Dodatni problem predstavljaju nesavjesni građani, koji uklanjaju, propisno postavljene znakove.

- Nemali broj tih tabli za obilježavanje završava na privatnim objektima. S druge strane probleme nam prave nepristupačan teren i povelik broj minskih polja na području naše opštine - poručuje Dejan Mastikosa, komandir Vatrogasne jedinice Oštra Luka.

Potencijalna minska polja su čitavom dužinom granice između Oštre Luke i Federacije BiH, i to na površini od stotinak kilometara.

- Opština Oštra Luka, na žalost nije u stanju da izađe sa ovim problemom. Nismo ni materijalno ni kadrovski osposobljeni ad se uhvatimo u koštac sa tim - bespomoćan je Dragan Stanar, načelnik opštine Oštra Luka. 

Milioni metara kvadratnih, na području Oštre Luke i dalje predstavljaju potencijalnu opasnost. Deminerski timovi Republičke uprave civilne zaštite, od juna prošle godine su na terenu.

- Otkrili smo i uništili 29 mina i jedno neeksplodirano ubojno sredstvo. Naravno to nije ni kraj ovog posla čak ni na ove tri cjeline koje smo otvorili, a imamo još dvije - istakao je Ranko Marić, pripadnik deminerskog tima Republičke uprave civilne zaštite.  

Startegija za deminiranje u Bosni i Hercegovini daje rok, da mine do 2025. godine budu prošlost. Do tada poruka jasna - oprez nije na odmet.