latinica  ћирилица
13/04/2019 |  16:50 ⇒ 19:21 | Autor: SRNA

Ministarstvo za evropske integracije: SDS reciklira zastarjele teme

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske poručilo je da je SDS danas plasiralo neosnovane optužbe i insinuacije na račun ovog ministarstva i pozvalo ovu stranku da se ne bavi recikliranjem zastarjelih tema već da se posveti radu njihovog kadra.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

- Mišljenja smo da u nedostatku tema SDS po ko zna koji put problematizuje davno ispričanu priču da bi skrenuo pažnju sa katastrofalne politike koju vodi na nivou BiH - rekli su Srni u ovom Ministarstvu reagujući na navode SDS-a koji traži od resornog ministra Zlatana Klokića da odgovori kome je tokom prošle godine resorno ministarstvo uplatilo više od 2,5 miliona KM za tajne stručne usluge, što je utvrdila Glavna služba za reviziju javnog sektora.

Iz Ministarstva su podsjetili da su svojevremeno dostavili podatke o angažovanim konsultantskim kućama Odboru za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske sastavljenog u kome su tada bili i članovi SDS-a, ali nisu imali nikakvih primjedbi.

- To sve ide u prilog navedenoj činjenici o cilju SDS-a da se skrene pažnja sa njihovih vlastitih propusta i nerada - istakli su u ovom ministarstvu.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju naglašava da ugovori zaključeni sa konsultantskim i advokatskim firmama iz inostranstva predstavljaju nastavak saradnje koju nekoliko godina realizuje Vlada radi formiranja pravne, ekonomske i diplomatske strategije Republike Srpske.

Prema navodima iz resornog ministarstva, ugovori zaključeni sa konsultantskim i advokatskim firmama iz inostranstva nose oznaku tajnosti u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka, dok izvještaje o provedenim aktivnostima i efektima rada angažovanih firmi iz inostranstva razmatra Vlada, te na osnovu rezultata odlučuje o njihovom daljem angažovanju.

Iz Ministarstva napominju da su ugovorene usluge realizovane putem različitih aktivnosti pri čemu je jedna od ključnih usluga pravno savjetovanje i odnosi na sve aktivnosti koje uključuju međunarodnu zajednicu, prvenstveno djelovanje i ulogu visokih predstavnika u BiH.

- Tu, između ostalog, spada i pomoć pri formulisanju stavova i pravnih mišljenja koje Vlada Republike Srpske upućuje međunarodnim organizacijama o navedenom pitanju - objasnili su u Ministarstvu, te naglasili da sve aktivnosti provode u skladu sa zakonom i propisanim procedurama.

Јedna od aktivnosti, koja se nekoliko godina realizuje u kontinuitetu, je izrada i upućivanje šestomjesečnih izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN, te da oni svaki put kad visoki predstavnik u BiH podnosi svoje izvještaje budu dostupni javnosti na engleskom i srpskom jeziku na internet stranice Vlade Republike Srpske.

Iz Ministarstva napominju da te izvještaje i usvaja Vlada, a ne Ministarstvo.

Dalje se navodi i da su konsultantske firme ostvarile brojne kontakte sa institucijama stranih zemalja, međunarodnim organizacijama, poslovnim zajednicama i privrednim komorama, univerzitetima, nevladinim sektorom, diplomatskim misijama i slično.

- Na ovaj način su konsultantske kuće omogućile dodatne vidove komunikacije institucijama Republike Srpske sa ovim subjektima u inostranstvu, te tako pomogle da se pojasne aktivnosti i pojave koje prate postratni demokratski razvoj BiH - pojasnili su u Ministarstvu.

SDS je zatražila od Klokića da odgovori kakve je stručne usluge platila Republika Srpska, te zahtijevala da skine oznaku tajnosti da bi se utvrdilo gdje su potrošena sredstva za stručne usluge.