latinica  ћирилица
14/04/2019 |  11:51 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Ruski orkestar "Nižnji Novgord" održao koncert u Gradišci

Koncertom Ruskog narodnog orkestra "Nižnji Novgorod" započelo je obilježavanje Dana Grada Gradiška, koji se održava 24. aprila i Dana pobjede nad fašizmom 9. maja.

Orkestar koji u svom sastavu ima tradicionalne ruske trzalačke instrumente, poput balalajke, dombre i klavirske harfe, poslije koncerta u Banskom dvoru u Banjaluci, odličan utisak ostavio je i na publiku u Gradišci.

- Gradiška publika nije ostala ravnodušna na ovo čime smo im se predstavili, i drago mi je da smo prepoznatljivi i u Republici Srpskoj - rekao je Viktor Kuznjecov, dirigent.

Gostovanje ruskog orkestra nastavak je saradnje, uspostavljene prošle godine.

- To je bila sedmica Ruske kulture u Gradišci i ovo je samo nastavak te saradnje i nadam se da će se ta sardnja nastaviti i dalje kako na kulturno-umjetničkom tako i na privrednom planu - istakla je Dragana Ilić, zamjenica gradonačelnika Gradiška.

Nastup u Gradišci završnica je Evropskog festivala trzalačkih instrumenata pod nazivom "Veče uz tamburu". Tokom tri festivalske večeri, u Banjalucii i Gradišci, publici su se predstaviti orkestri iz BiH, Srbije, Hrvatske, Češke i Rusije.