latinica  ћирилица
14/04/2019 |  15:08 | Autor: TANЈUG

Јandroković u Јasenovcu: Nismo se više bavili Blajburgom

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Јandroković negirao je da se hrvatska vlada više bavila komemoracijom u Blajburgu nego onom u Јasenovcu.
Gordan Јandroković - Foto: nezavisne novine
Gordan ЈandrokovićFoto: nezavisne novine

Kako prenosi Hina, Јandroković je u Spomen području Јasenovac, na zvaničnoj državnoj komemoraciji pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, kazao da aktuelna vlada u Zagrebu čini velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti u vezi s komemoracijom žrtvama, a posebno veliki napor, kako je rekao, uložen je ove godine.

Hrvatska agencija navodi da je Јandoković rekao da se ne slaže s ocjenom predsednika Koordinacije jevrejskih opština Ognjena Krausa, izrečenom u petak na komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Јasenovcu, koju su, inače, odvojeno od zvanične državne komemoracije organizovali predstavnici manjina i antifašisti.

Kraus je tada rekao da bi "vjerovatno bili zajedno sa vlastima u nedjelju u Јasenovcu" da su vlasti toliko truda uložile za dogovor s okupljenim udruženjima koliko su upotrijebili da se održi komemoracija na blajburškom polju.

- S tom ocjenom uopšte se ne slažem i smatram da posebno vlada premijera Andreja Plenkovića ulaže velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti i kako bi se obavila komemoracija žrtvama. Posebno ovdje u Јasenovcu uložen je veliki napor i ove godine, međutim za dogovor je potrebna volja svih koji su uključeni - ocijenio je Јandroković.

On je naveo da je hrvatski državni vrh u Јasenovac danas došao da se pokloni žrtvi ljudi koji su nevini ubijeni zbog svoje vjere, nacije, političkog uvjerenja.

- To je bio zločin ustaškog režima koji treba jasno osuditi, poslati poruku posebno mlađim naraštajima da sloboda, demokratija i mir nisu dati sami po sebi, da zlo postoji oko nas i da protiv njega moramo da se borimo - poručio je Јandroković.