latinica  ћирилица
14/04/2019 |  15:27 ⇒ 22:02 | Autor: RTRS

Mladi Teslićanin patentirao aplikaciju za brzo čitanje

Teslićki srednjoškolac Ognjen Lazić, osmislio je android aplikaciju za brzo čitanje. Od 20. aprila biće potpuno besplatna na plej storu.

Ideja se prema riječima Ognjena, nametnula sama od sebe i iz praktične potrebe.

- Svi mi srednjoškolci susrećemo se sa jako puno materijala koje treba svakodnevno da čitamo ili kako bi održali uspjeh u školi. Onda dođete do zaključka i sami sebi nametnete kako brže čitati - kaže Ognjen.

Prosječna brzina čitanja je od 250 do 300 riječi u minutu. Uz pomoć Ognjenove aplikacije brzina čitanja mogla bi da se poveća na 1.500 riječi.

- Ognjen je mlad čovjek koji mnogo koristi telefon kao i svi iz svoje generacije i želio je da napravi aplikaciju koja će pomoći učenicima da uče, odnosno onima koji ne vole mnogo da uče, kako bi im se olakšalo da brže pređu gradivo - ističe profesor Bojan Radišković.

Ognjen nastavnja i dalje sa aktivnostima.

- Planiramo da osnujemo jednu sekciju unutar škole kako bi približili našim učenicima te nove tehnologije. Lično sam saznanja našao na internetu, sve korake kako se radi android aplikacija, programiranje - poručuje Ognjen Lazić.

Ognjen je učenik trećeg razreda Tehničke škole "Nikola Tesla" u Tesliću, smjer tehničar mehatronike. Programiranje je njegova budućnost, a šta god da odabere, da li informatiku, elektrotehniku ili mehatroniku siguran je da neće pogriješiti. Već sada razmišlja o drugoj verziji aplikacije, a u planu ima još neke ideje. Iza njega je već zapažena inovacija -pomagalo za slijepe osobe.