latinica  ћирилица
14/04/2019 |  16:12 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Veliki požar uništio pijacu "Arizona" - izgorjelo 500 radnji, šteta desetine miliona maraka!

Veliki požar koji je jutros oko tri časa zahvatio pijacu "Arizona" u opštini Gradačac lokalizovan je. Povrijeđenih, kako je potvrđeno u policiji Tuzlanskog kantona, nema. Šteta je, međutim, ogromna. U potpunosti je izgorjelo oko 500 trgovačkih radnji, a vrijednost robe, koja se u njima nalazila, mjeri je desetinama miliona maraka. Ovo je drugi veliki požar u posljedne tri godine, koji je ostavio pustoš na pijaci "Arizona".

Tri godine, tri mjeseca i tri dana, prošlo je od prošlog požara na gradačakoj pijaci "Arziona", koja je izgrađena paralelno uz brčansku Arizonu. Nihad Karić samo je jedan od 500 trgovaca, koji je izdržavao porodicu, trgujići na pijaci. Kaže da je požar uništio prihode i njegovoj i još dvije hiljade porodica.

- Prošli put smo se nekako izvukli. Pomagali su nam prijatelji sa strane, onda krediti, zaduživanje kod poslovnih prijatelja. Sada ne znamo kako ćemo se izvući iz ovoga - priča Nihad Karić iz Gradačca.

Iz uprave pijace navode da su odmah po izbijanju požara jutros u 3.10 obavijestili i policiju i vatrogace, ali spasa nije bilo. Šteta je totalna. Postoji nada za one, koji su osigurali objekte i robu.

- Objekti od strane D.O.O. Nove pijace su bili osigurani. Vjerujem da ćemo tu imati neku prednost kod osiguranja. Јutros smo kontaktirali osiguranje pa čekamo da vidimo šta možemo koristiti od te polise osiguranja. A što se tiče vlasnika radnji, znamo da su neki od trgovaca imali osiguranu robu - ističe predstavnik Nove pijace Ensar Mešanović.

 Iz MUP-a Tuzlanskog kantona ističu da su gradačakim vatrogascima u pomoć pritekle kolege iz Pelagićeva i Brčkog. Sreća u nesreći je što nema ljudskih žrtava.

- O događaju je obavješten kantolanli tužilac, na lice mjesta izašli su službenici polcije stanice Gradačac, kao i vatrogasci iz Pelagićeva, Brčkog i Gradačca. Oko 7 sati i 30 minuta požar je lokalizovan - izjavio je Izudin Šarić, portparol Policije MUP-a Tuzlanskog kantona.

Nakon potpunog gašenja požara, uviđaj je obavio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva i pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona. O uzroku požara i materijalnoj štetiti, tek treba da se utvrdi činjenično stanje.