latinica  ћирилица
14/04/2019 |  16:43 ⇒ 15/04/2019 | 07:43 | Autor: RTRS

Dodik: Poznat stav SNSD-a - mjesto predsjedavajućeg SM i tri ministarska mjesta (FOTO)

U Banjaluci je održan sastanak Stranačke koordinacije SNSD-a. Glavna tema razgovora bili su odnosi u BiH, pred završni sastanak ove stranke sa SDA i HDZ-om o mogućem formiranju Savjeta ministara naredne sedmice.

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik je, nakon sastanka, rekao da ova stranka ide u pregovore sa poznatim stavom, a to je da SNSD-u pripada mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara i tri ministarska mjesta.

- To nije nikakav presedan niti bilo šta što tražimo, a da nije bilo ranije. Inače, ne vjerujem u dobre namjere Bošnjaka da završe tu klackalicu oko formiranja Savjeta ministara, iako ga je potrebno formirati što prije, jer je EU to tražila kao jedan od uslova davanja mišljenja BiH za kandidatski status. To bismo onda mogli da odrađujemo do kraja godine i pokušamo da BiH stavimo u orbitu kandidata za članstvo u EU, ali to će očigledno biti teško zbog pomenute i organizovane opstrukcije - rekao je Dodik.

Dodik je  naglasio da neće funkcionisati ni drugi organi BiH ukoliko bude nastavljena opstrukcija formiranja Savjeta ministara. U tom slučaju, kaže, neće funkcionisati ni Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH.

- Ako ih pustite da rade, legalizujete sastav Savjeta ministara, što nije volja Republike Srpske, njenih ljudi i uopšte građana BiH koji su glasali na prošlim izborima - rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

On je ocijenio da je u BiH ozbiljno teška situacija, jer se dešava potpuna paraliza rada organa.

- Na nivou BiH postojeća struktura u Savjetu ministara pokušava da obezbijedi svoj međunarodni i unutrašnji legitimitet koji nema. Pokušavaju još da raspisuju konkurse i zapošljavaju ljude iz prethodne garniture vlasti na važna mjesta kako bi i kada se formira novi Savjet ministara već imali "zarobljenu" strukturu sistema - rekao je Dodik.

On je istakao da to onemogućava kvalitetan pristup i rad.

Kad je riječ o NATO, Dodik je ponovio da će Srpska poštovati rezuluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

- Niko ne treba da nas pita o MAP-u. SNSD ne prihvata da radi na tom pitanju i to se neće desiti ni sada ni poslije - rekao je Dodik.

On je rekao da u Srpskoj treba ubrzati investicioni ciklus gradnjom autoputeva, hidro i termo-elektrana.

Sastanku su, osim Dodika, prisustvovali potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić i članovi Glavnog odbora Dragan Lukač, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Slavko Mitrović.