latinica  ћирилица
14/04/2019 |  18:11 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

I ove godine dvije komemoracije u Јasenovcu; državni vrh Hrvatske osudio zločine ustaškog režima!

U spomen-području Јasenovac održana je državna komemoracija u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora. Komemoraciji, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, prisustvovali su premijer Andrej Plenković i ministri, te predsjednik Sabora Gordan Јandroković, ali ne i predstavnici manjinskih udruženja i antifašista, koji su, već četvrtu godinu, odvojeno odali počast žrtvama. Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović spomenik je posjetila juče.

U tri dana održane su dvije komemoracije žrtvama ustaškog režima u Јasenovcu. Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković poručio je da mu nije drago zbog toga, nadajući se da sljedeće godine neće biti podjele.

- Јoš jednom smo tu da osudimo zločin, režim u kojem su postojali logori poput Јasenovca. Gotovo 75 godina nakon događanja moramo raditi na uključivosti u društvu, smanjenju podjela, kulturi sjećanja, obrazovanju mladih o događajima iz istorije - istakao je Plenković.

- Teško mi je shvatiti ljude koji ne mogu shvatiti patnju drugog čovjeka. Ne mogu shvatiti one koji nemaju dovoljno snage prihvatiti da i oni drugi imaju svoje boli i traume - rekao je predsjednik Sabora Gordan Јandoković.

Položivši vijenac na spomenik žrtvama ustaškog režima, ambasador Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor, ukazao je na razmjere zločina, upozoravajući da se istorija ne smije ponoviti.

- Poruka je prilično jasna. Moramo da se sjećamo, ne bi trebalo da oprostimo, ne bi trebalo da zaboravimo. Treba da naučimo neophodnu lekciju iz istorije kako bismo izbjegli ponavljanje istorije - naglasio je Mor.

Iako je bilo naznaka da bi ove godine mogla biti održana jedinstvena komemoracija, manjinska udruženja i antifašisti odustali su od te ideje i u petak položili vijence na spomen-područje. Razlog za to je veličanje ustaštva, ali i umanjivanje zločina u Јasenovcu od aktuelne hrvatske vlasti.


- Vrijeme je da u našem društvu nema simbola koje su nosili oni koji su ostavili iza sebe ovakvu strahotu kao što je Јasenovac. Sve dok ne bude tako, sve dok to vrijeme ne dođe, a mislimo da treba doći danas, biće dvije kolone - rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Predsjednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus kaže da se suprotstavlja reviziji istorije koja se nastavlja u Hrvatskoj. Poručio je da nikada neće prihvatiti da su žrtve Јasenovca i Blajburga – isto.