latinica  ћирилица
14/04/2019 |  18:56 | Autor: SRNA

Linta: Ruganje državnog vrha Hrvatske jasenovačkim žrtvama

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijapsoru i Srbe u regionu Miodrag Linta smatra da je dolazak državnog vrha Hrvatske u Јasenovac ruganje žrtvama najveće fabrike smrti na Balkanu u Drugom svjetskom ratu, s ovzirom na to da vode revizionističku politiku s ciljem realtivizacije ustaštva.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Linta je ocijenio da hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Јandroković samo deklarativno i povremeno osude ustaški režim i kažu da poštuju sve žrtve.

Prema njegovim riječima, to prvenstveno čine zbog međunarodne zajednice, a u suštini vode revizionističku politiku čiji je cilj relativizacija ustaštva, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta je naveo da postoji mnogo primjera koji potvrđuju stav da Vlada Andreja Plenkovića nije učinila ništa da se Hrvatska suoči sa svojom zločinačkom prošlošću, da prizna da je NDH počinila genocid nad srpskim narodom, da izrazi kajanje srpskim žrtvama i zatraži oproštaj.

On je istakao da su u pitanju predstavnici vlasti koja stavlja sramotni znak jednakosti između Јasenovca i Blajburga, koja je vratila pokroviteljstvo nad komemoracijom ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu, koja finansira udruženja čiji je cilj da dokažu kako je Јasenovac tobože bio sabirni i radni logor, te dozvoljava djelovanje udruženja sa ustaškim grbom i ozloglašenim pozdravom "Za dom spremni".

Linta je naglasio da ti predstavnici vlasti šalju predstavnike "na ustaški dernek tzv. Devete bojne HOS-a u Splitu čiji članovi otvoreno veličaju ustaštvo, te da odbijaju da donose zakonske propise o zabrani upotrebe nacističkih, fašističkih i ustaških simbola i strogim zatvorskim i novčanim kaznama.

On je dodao da ova vlast dozvoljava upotrebu udžbenika i priručnika u školama u kojima se pozitivno govori o NDH i ustašama, da ćuti na masovno skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na stadionima i koncertima, a ćuti na govor mržnje i pozivanje na nasilje prema Srbima.

Linta je istakao da ista vlast finansira iz budžeta koncerte proustaškog pjevača Marka Perkovića Tompsona, dozvoljava gradnju spomenika ustaškim zločincima, da sramnu ploču sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", koja je stajala u Јasenovcu skoro godinu dana, nije uništila nego je premjestila u Novsku, kao i da je godišnju nagradu grada Zagreba dodijelila za film režiseru Јakovu Sedlaru koji je snimio sramni film o Јasenovcu kao radnom logoru.