latinica  ћирилица
15/04/2019 |  09:51 ⇒ 10:34 | Autor: SRNA

Otvaranje Konzularne kancelarije Srbije u Drvaru značajno za Srbe

Konzularna kancelarija Srbije u Drvaru, čije je otvaranje najavljeno za sutra, znak je da Srbi u Federaciji BiH nisu zaboravljeni i da jedinu pomoć imaju upravo iz Srbije i Republike Srpske, rekla je za Srnu načelnik opštine Dušica Runić.
Drvar - Foto: RTRS
DrvarFoto: RTRS

- Konzularna kancelarija Srbije, koja će biti otvorena u Drvaru, predstavlja vezu sa maticom i znak da nismo zaboravljeni - rekla je Runićeva.

Ona je dodala da će taj potez ujedno uliti osjećaj sigurnosti Srbima koji žive u ovom dijelu Federacije BiH.

- Otvaranje Konzularne kancelarije daje nadu Srbima da će opstati na ovim prostorima. Ova kancelarija omogućiće brže rješavanje administrativnih pitanja - ističe Runićeva.

Ona kaže da će Konzularna kancelarija pomoći u rješavanju pitanja državljanstava, kao i administrativno-pravnih, a njen rad biće značajan ne samo za stanovnike Drvara, već i okolnih opština.

- Na osnovu ovog poteza shvatamo da nismo sami. Neko stoji iza nas i podržava nas. Godinama podršku dobijamo od Republike Srpske, a evo sada i od Srbije. U ime građana Drvara i okolnih opština, ja se ovom prilikom zahvaljujem - rekla je Runićeva.

Konzularnu kancelarariju Srbije u Drvaru sutra će, u ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije, otvoriti generalni sekretar Veljko Odalović, najavljeno je iz Generalnog konzulata Srbije u Mostaru.

Otvaranje je predviđeno u 13.00 časova u Radničkom domu.

BAKOČ: KANCELARIЈA U DRVARU DOPRINIЈEĆE ЈAČANjU KONTAKATA SRBA S MATICOM

Konzul u Generalnom konzulatu Srbije u Mostaru Marija Bakoč izjavila je da će Konzularna kancelarija koja će sutra biti otvorena u Drvaru doprinijeti daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa BiH i Srbije, kao i jačanju kontakata Srba sa maticom u okviru saradnje privrednih, naučnih, kulturnih, informativnih i sportskih organizacija.

- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije putem svojih diplomatsko-konzularnih predstavništava, a tako i posredstvom Generalnog konzulata Srbije u Mostaru, pridaje izuzetan značaj odnosima sa Srbima u regionu, o čemu govori podrška u realizaciji brojnih projekata koji doprinose očuvanju nacionalnog identiteta, jezika, kulture i običaja - istakla je Bakočeva.

Ona je dodala da će u tom duhu doprinositi i Konzularna kancelarija u Drvaru.