latinica  ћирилица
15/04/2019 |  11:20 | Autor: SRNA

Lofven: Sankcije zemljama koje ne prihvataju izbjeglice

Premijer Švedske Stefan Lofven izjavio je da je spreman da uvede sankcije državama EU koje se protive prihvatanju izbjeglica, kao što je Mađarska.
Švedska - Foto: Getty Images
ŠvedskaFoto: Getty Images

On je u intervjuu za švedski list Dagens niheter rekao da će prije ili kasnije svi zajednički morati da preuzmu odgovornost za prihvatanje migranata.

- Da, spreman sam to da uradim. Prije ili kasnije će svi morati da preuzmu zajedničku odgovornost. Moramo pomoći s tim, ne mogu to podnijeti jedna, dvije ili tri države - istakao je Lofven.

Lofven je upozorio na cijenu nespremnosti za preuzimanje odgovornosti, te da oni koji odbiju neće moći da dobijaju sredstva EU na isti način kao do sada, javio je Sputnjik.

On je podsjetio da je Mađarska jedna od zemalja koja dobija najviše sredstava i da nije prihvatljivo da zemlja koja dobija najviše podrške od EU kaže da neće preuzeti odgovornost za imigraciju.

Lofven je izrazio nadu da će EU moći da sa usaglasi u vezi sa zajedničkom imigracionom politikom, što sada nije slučaj, i dodao da je još nekoliko zemalja spremno da učini isto što i Stokholm.

Švedski premijer već duže vrijeme poziva na pošteno raspoređivanje migranata.

Nekoliko istočnoevropskih zemalja, uključujući Poljsku i Mađarsku, odbacilo je primjedbu da bi trebalo da prihvate azilante iz drugih članica EU.

Švedska, koja godišnje prihvata 20.000 azilanata, tokom migrantske krize u Evropi pokazala se kao jedna od najdarežljivijih članica EU i samo u 2015. godini prihvatila 163.000 azilanata.