latinica  ћирилица
15/04/2019 |  12:20 ⇒ 13:05 | Autor: SRNA

Trebinje: Pritisak na radnike da formiraju "žuti sindikat"

Savez sindikata Republike Srpske saopštio je da direktor Centra za gazdovanje kršom iz Trebinja Branko Tasovac već duže vrši pritisak na radnike da, uz postojeću, formiraju i paralelnu sindikalnu organizaciju, odnosno "žuti sindikat".
Savez sindikata - Foto: RTRS
Savez sindikataFoto: RTRS

- Pritisak na radnike, pa čak i na članove njihovih porodica je intenzivan i svakodnevan, a direktor Tasovac je s tim ciljem angažovao šefa komercijalnog sektora ovog preduzeća i šefa Šumske uprave iz Bileće - dodaje se u saopštenju Saveza sindikata.

Tasovac je, kako se navodi, s ciljem ostvarivanja tih svojih ciljeva, formirao i tim za osnivanje "žutog sindikata" na čijem je čelu "šef pravne službe, koji već uveliko prijeti radnicima da će ostati bez posla ukoliko ne pristupe novoj sindikalnoj organizaciji".

Savez sindikata navodi da su "radnici odlučni da ne podlegnu svakodnevnom mobingu, koji se ispoljava kroz prijetnje i razne vrste pritisaka", a da Tasovac "nastoji da, strahovladom i uz pomoć "žutog sindikata", prikrije zloupotrebu funkcije i sumnjive rabote, koje su dobro poznate radnicima".

- Tasovac već duže, što je posebno indikativno, robu i usluge nabavlja od rođakove privatne firme pod nazivom "Peron" iz Trebinja, a tu je i nerealno prikazivanje troškova gašenja požara i sanacija požarišta zbog čega će protiv njega uskoro biti podnesena krivična prijava - naveo je Savez sindikata Srpske.