latinica  ћирилица
15/04/2019 |  13:17 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Uskoro rekonstrukcija i trećeg paviljona Studentskog centra u Banjaluci (FOTO)

Premijer Srpske, Radovan Viškvić obišao je obnovljene paviljone 1 i 2 banjalučkog Studentskog centra "Nikola Tesla".

 Posjeta povodom manifestacije "Dani studenata 2019", bila je prilika i za razgovor o studentskim problemima, pa je najavljeno rješenje ključnog – obnova trećeg paviljona.

Paviljoni 1 i 2 Studentskog centra "Nikola Tesla" konačno su obnovljeni, a kvalitet završenih radova ispitao je i predsjednik Vlade. Iako je obnovom povećan studentski standard pojedini problemi i dalje čekaju rješenje.

- Naši zahtjevi su da uđemo u renoviranje trećeg paviljona koji je u Kampusu. Imamo zgradu AGGF-a koja nije završena i još par fakulteta koji nemaju svoje zgrade i svoje lokacije - kaže Nemalja Babić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Foto: RTRS

Pitanje trećeg paviljona uskoro bi trebalo na dnevni red. Dogovor sa premijerom je da se izradi sanacioni plan nakon kojeg će biti poznat tačan iznos potrebnih sredstava. Јedan dio, računaju u centru, trebalo bi da bude obezbijeđen iz projekta energetske obnove Svjetske banke. Aplicirali su za zamjenu fasada i ugradnju solarnih panela, ali i to pitanje koči neformiranje Savjeta ministara.

- To je ono što koči kompletnu realizaciju projekta energetske efikasnosti. Bojimo se da ćemo i ovu zimu dočekati bez fasade na ovim paviljonima, što svakako nama povećava troškove energenata - ističe Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra "Nikola Tesla".

Foto: RTRS

Probleme Studentskom centru “Nikola Tesla“ stvaraju i nagomilana dugovanja prema Toplani. O rješavanju tog pitanja narednih dana trebalo bi da bude riječi na sastanku sa predstavnicima Toplane i Gradske uprave. U poboljšanje studentskog standarda u prethodnih 10 godina, Vlada Republike Srpske uložila je više od 100 miliona maraka, podsjetio je Višković.

- Imamo najniže usluge koje naši studenti plaćaju u čitavoj regiji. Јa sam ponosan na to i to je doprinos Vlade našim mladim ljudima i njihovim porodicama da na neki način steknu svoje obrazovanje uz što manje troškove - napomenuo je premijer.

Posebna tema Viškovićeve posjete Studentskom centru bilo je pitanje reakreditacije banjalučkog Univerziteta, koji je od komisije dobio najvišu ocjenu. Predsjednik Vlade smatra da nije slučajno da banjalučki Univerzitet nije reakreditovan. Studenti, s druge strane najavljuju proteste ne dođe li narednih dana do konačnog raspleta situacije.