latinica  ћирилица
15/04/2019 |  14:41 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Višković: Srpska ima pozitivne ekonomske pokazatelje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Vivšković rekao je danas u Banjaluci da je Međunarodni monetarni fond naveo da Srpska ima pozitivne ekonomske pokazatelje.

- Republika Srpska 17 kvartala ima rast bruto domaćeg proizvoda i nadam se da će ovo biti nastavljeno. Cijenim MMF i njihove analize - rekao je Višković novinarima.

On je istakao da Republika Srpska nije kriva što nema aranžmana sa MMF-om.

- To nam umanjuje ekonomske pokazatlje, jer su novčana sredstva na nekom drugom finansijskom tržištu mnogo skuplja. Tu smo da preživimo i mimo MMF-a - rekao je Višković.

Govoreći o zaduženju Republike Srpske, Višković kaže da je sve predviđeno planom rada.

- Ništa nije alarmanto i dramatično kako se želi predstaviti. I ove godine imamo projektovano 380 miliona KM kreditnih zaduženja, ali ćemo vratiti 488 miliona KM. Više vraćamo, nego što se zadužujemo i naš je plan da svake godine tako bude - rekao je Višković.

Na pitanje zašto nije otišao u Vašington, Višković je rekao da nije otišao zato što još nema vizu SAD.

- Mislim da je svjesno opstruisan moj odlazak u Njujork i Vašington, jer bih bio jedini premijer koji bi se pojavio iz BiH i to očito nekima nije bila namjera - tvrdi Višković.

On je naveo da je bio spreman da ode na sastanak sa MMF-om i Svjetskom bankom u Vašington, ali da nije pretjerano tužan što nije otišao.

Premijer Srpske očekuje da će vizu dobiti u narednih nekoliko dana.